30. januar 2015

Jan W. Thomsen får årets undervisningspris på NBI

Jens Martin Prisen

”I mere end fem år har Jan Thomsen tryllebundet den ene årgang efter den anden med bølger, lys, polarisatorer og diverse andre optiske remedier, når han har taget de studerende med på en tur ind i optikkens verden”, lyder begrundelsen fra de studerende til at indstille Jan Thomsen til Niels Bohr Institutets pris som årets underviser, den særlige Jens Martin Pris.

Jan Thomsen med diplomet fra undervisningsprisen

Jan Thomsen får Niels Bohr Institutets pris som årets underviser, den særlige Jens Martin Pris.

Jan Westenkær Thomsen er lektor i kvantefysik og leder af forskningsgruppen, Ultrakolde Atomer. Kvantefysik beskæftiger sig med stoffers egenskaber på atomart niveau. Gruppen arbejder med eksperimenter i laboratoriet, hvor atomer fanges i et magnetfelt, hvor de fastholdes med præcise stråler af laserlys og køles ned til tæt på det absolutte nulpunkt, minus 273 grader Celcius. Til eksperimenterne benytter de forskellige atomer, f.eks. strontium, magnesium eller ytterbium, som har særlige kvantemekaniske egenskaber, der bruges til forskning i et atomur, der er så præcist, at det kun taber ét sekund per 300 millioner år.

Jan Thomsen har undervist på flere kurser de senere år, men får prisen som årets underviser på grund af sin store indsats i kurset Optik, hvor han siden 2008 har været kursusansvarlig. I Optik-kurset får de studerende ikke bare en introduktion til optik, men får styrket deres fysiske forståelse for bølger og elektromagnetisme. Kvantefysik er på mange måder svært, men Jan Thomsen formår at gøre stoffet forståeligt og konkret med stor formidlingsmæssig entusiasme og god brug af undervisningsmæssige virkemidler, såsom demonstrationsforsøg.

”Jeg er meget beæret over at få tildelt Jens Martin Prisen. Som førsteårsstuderende havde jeg selv fornøjelsen af at modtage undervisning i mekanik af Jens Martin. Han var meget inspirerende og pædagogisk, hvert ord ved hans forelæsninger var nøje udmålt, afvejet og tilrettelagt. Undervisning i optik er egentlig ret taknemligt, idet der er så mange spektakulære fænomener, man kan vise, som virkelig understøtte den mere komplicerede del af undervisningen, løsning af Maxwells ligninger, den klassiske fysiks hellige gral. Det bringer virkelig legebarnet frem i én, specielt i mig, og på den måde lære vi bedre, tror jeg”, siger Jan Thomsen.

De fysikstuderende påpeger, at Jan Thomsen er en entusiastisk formidler, som oprigtigt interesserer sig for de studerendes faglige udvikling. Han lærer de studerende, hvordan systemer først og fremmest kan beskrives med klassisk fysik, inden han giver den mere ’spooky’ kvantemekaniske forklaring. Som noget ganske særligt for et valgfrit kursus har han udviklet en serie laboratorieøvelser, som perspektiverer og giver intuition for vigtige elementer af pensum og spiller eminent sammen med regneøvelser og forelæsninger.

Niels Bohr Institutets undervisningspris, kaldet Jens Martin Prisen er opkaldt efter den meget afholdte fysiker og Mars-forsker Jens Martin Knudsen, (1930-2005) der var kendt for sin engagerede undervisning. Med prisen som årets underviser følger 10.000 kr.

Emner