11. juni 2010

Himlen og havets farve

Hej Spørg om Fysik
Himlens farve varierer meget, og det gør havets farve også, men de følger aldeles ikke hinanden. Hvordan er forklaringen på vandets farve? 

Med venlig hilsen
Jyllands-Postens magasin Tour

Farver i naturen er meget fascinerende, mest almindelige farvefænomener er regnbuen, den blå himmel, rød solnedgang, farverne på vand, sø og hav.

Regnbue

Foto: Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk

Den mest almindelige farve af vand er blå, men andre farver som turkisblå og turkisgrøn kan også forekomme. Den blå farve skyldes selektiv absorption og spredning af lysets røde (infrarøde del af det synlige spektrum) farve hvorved den blå farve fremstår kraftigst. Så har man et rør med rent vand og sender sollys gennem vandsøjlen vil man efter røret se blåt lys.

Vand kan også fremstå med farver som grøn og turkisblå. Det skyldes "urenheder" og partikler i vandet så som kalk partikler sand- og ler-partikler. Partiklerne skifter farven på lyset og vandet fremtræder med fascinerende tukisblå eller grøn farve. Specielt ved gletsjersøer kan lerholdigt vand optræde som farver søen stærkt turkisgrøn.

Det meget almindelig at man forbinder den blå himmel med det blå hav. Disse hænger imidlertid ikke sammen. Den blå himmel skyldes en helt anden effekt, nemlig at den blå det af sollyset spredes op til 7 gange kraftigere end det tilsvarende røde del. Således optræder himlen blå. Det blå hav skyldes altså ikke at det "blå lys" reflekteret fra himlen reflekteres på vand overfladen.

Med venlig hilsen
Jan W. Thomsen