TV, Film og Teater

Teateret GLiMTs forestilling om Niels Bohr 

GLiMT er et professionelt scenekunstkompagni, der blev skabt i 2002 af Camila Sarrazin og Lars Lindegaard Gregersen, der arbejder med at kombinere cirkus, dans og fysisk teater til nye, udfordrende former, der kan udtrykke de spørgsmål, som er mest presserende i vores tid og samfund.

GliMT

Forestillingen ”Bohr” er en multidisciplinær forestilling, der blander dans, skuespil, moderne cirkus, illusionsmagi og videokunst for at sætte fornyet fokus på denne utrolige person og hans ideer. Niels Bohrs liv og samtidshistorie udtrykkes gennem dramatikken og fysisk teater og Bohrs tanker, teorier og filosofi kommer til live på scenen og skaber et scenisk univers gennem GLiMTs kropslige kunnen og leg med scenografi.

I forestillingen vil de udforske hændelser der skete omkring ham; Første og Anden Verdenskrig, hans legesyge konkurrence med Einstein, hans utrolige kone Margrethe Nørlund Bohr, der skabte det miljø der muliggjorde en frugtbar påvirkning forskere imellem, hans komplekse måde at formulere sig på der gjorde at mange havde svært ved at forstå ham og en lang række af de mange spændende anekdoter der findes om ham.

Læs mere om forestillingen.

Se trailer til forestillingen.

Forestillingen "København" på det Kongelige Teater

Oplev Jens Jørn Spottag, Karen-Lise Mynster og Mikkel Arndt i denne intense forestilling om venskab, videnskab, politik, ansvar og skyld.

Billede/illustration
Forestillingen løber fra 13/10 - 24/11 2022 - Salget åbner 10. august.

I efteråret 1941, opsøgte den tyske atomfysiker og leder af nazisternes atomprogram Werner Heisenberg sin kollega og gamle ven Niels Bohr og dennes hustru Margrethe i København. Heisenberg og Bohr havde allerede i 1920’erne arbejdet tæt sammen i deres fælles forskning og i gensidig fascination.

Hvad, der præcist skete til dette møde, er uvist, men inspireret af disse historiske begivenheder, lader den britiske dramatiker Michael Frayn i København de tre mødes igen efter døden, og stiller spørgsmålet: Hvorfor kom Heisenberg til København, og hvad skete der under deres møde?

Læs mere om forestillingen her >>

Dokumentar: Niels Bohr og Niels Bohr Institutet

En international film der dokumenterer historien om Niels Bohr, en af verdens største videnskabsmænd og hans institut. Niels Bohr modtog nobelprisen i fysik i 1922 for sin banebrydende atommodel. På dette tidspunkt havde ingen forestillet sig, at hans institut gennem årene ville komme til at huse 19 kommende nobelpristagere og blive det ledende center for kvantemekanik. 

Optagelse af dokumentarfilm om Niels Bohr
Filmoptagelserne til dokumentarfilmen er i gang, her i First Lab på NBI. Foto: Marie Breyen

Denne film giver både en generel forståelse af Niels Bohrs videnskabelige arbejde, af hans institut – både dengang og i dag – og af hans privat liv. Med stor hjælp fra hans familie og Niels Bohr institutet ønsker vi at fortælle historien om en mand, der modvilligt men helt bevidst indtrådte i den storpolitiske arena og om en verden, som forandrede sig for altid. Niels Bohr ønskede en åben verden, hvilket stod i stor kontrast til hans samtid. Han dedikererede de sidste år af sit liv til at fremme dialog, vidensdeling og samarbejde.

Denne dokumentar er produceret af even Production ApS og Nordisk Film Production A/S i samarbejde med Niels Bohrs familie og Niels Bohr Institutet.

En naturvidenskabsjulekalender med et Univers Udenom

julekalender
Julekalenderen er støttet af Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Bitten & Mads Clausens Fond. Fælles for de fire store fonde er et ønske om at fremme interessen og nysgerrigheden for naturvidenskab hos børn og unge.

Niels Bohr Institutet, TV2 og Nordisk film production er i produktion med en stor fiktionsjulekalender ”Kometernes Jul” som vil blive sendt til december 2021. En julekalender med dybe rødder i det naturvidenskabelige blandet med en eventyrlig verden. Julekalenderen vil blive sendt kl. 20.00 På TV2´s hovedkanal i december 2021.

Rundt om Julekalenderen vil være en række tilbud og tiltag ”Universet Udenom”, som børn, unge og deres familier kan gå på opdagelse i. Her kan de i vinterens julekalenderhygge, 24 dage i træk,- sammen inspireres til at lære mere om det naturvidenskabelige univers. Alle disse tilbud, både de digitale og de fysiske, vil blive tilgængelige via både museums og skole samarbejder og på diverse digitale platforme. 

Læs mere om Kometernes Jul her >>