31. oktober 2011

Fysikere nytænker kræftbehandling

Fysikken og lægevidenskaben går sammen om ny banebrydende forskning i kræftbehandling. På Niels Bohr Institutet har Lene Oddershede, der leder biofysikgruppen, Optisk Pincet fået en bevilling fra Lundbeckfonden på 2½ mio kr. sammen med adjunkt Poul Martin Bendix og professor Andreas Kjær på Panum Institutet. Sammen skal de forske i en helt ny metode med bittesmå guldpartikler til behandling af kræft.

Lene Oddershede, der leder biofysikgruppen, Optisk Pincet fået en bevilling på 2½ mio kr. fra Lundbeckfonden til at forske i en helt ny metode til behandling af kræft

Kræftbehandling har ikke ændret sig væsentligt de seneste 30 år, hvor fremgangen fortrinsvis har bestået af små skridt i forbedringen af den gængse kemoterapi eller strålebehandling. Der har ikke været revolutionerende nye behandlingsmetoder. Det er der håb om med et helt nyt forskningsprojekt, hvor fysikerne kommer på banen.

"Som fysikere tænker vi anderledes end lægevidenskaben. Hvor lægevidenskaben prøver at forstå kræft ud fra kemi og biologi, ser vi på levende celler som et materiale, der kan kontrolleres ved hjælp af fysiske metoder", siger Lene Oddershede.

Dræber syge celler

Lene Oddershede og hendes forskningsgruppe forsker i at anvende bittesmå guldkugler som et redskab til lokalt at øge temperaturen og dermed slå syge celler ihjel. Guldkuglerne er mellem 50 og 80 nanometer i størrelse. En nanometer er en milliontedel af en millimeter. De særdeles små guldpartikler fanges ved hjælp af en optisk pincet, som er et avanceret instrument, der fastholder kuglerne med ekstremt fokuseret laserlys. Med infrarødt laserlys fra den optiske pincet belyses kuglerne, som absorberer lyset og bliver varme. I forsøg har forskerne ført den varme kugle tæt på en membran, der består af fedtstoffer og ligner en cellemembran. Varmen fra guldpartiklerne fik membranens fedtstoffer til at smelte. På samme måde vil varmen fra bestrålede guldpartikler formodentligt få cellemembraner i levende celler til at smelte, og så opløses cellen og dør. Det er dén effekt, man vil bruge til at slå kræftceller ihjel.

"I forsøg vil vi indføre nano-guldkugler i celler og belyse dem udefra med laserlys, og ved at skrue op og ned for laserlyset kan man styre varmen. Varmen er meget lokal, så det er kun celler i umiddelbar nærhed af de bestrålede guldkugler, der dør", forklarer Lene Oddershede.

Det næste trin er, at der skal laves forsøg med mus med kræftsvulster. Ved at sprøjte guldpartiklerne ind i blodbanen vil de komme rundt i kroppen og ind i cellerne, hvor de bliver optaget, fordi de er så små. Der vil blive optaget særligt mange guldkugler i kræftceller, fordi kræftsvulsterne er i stand til at skabe nye blodbaner, så de får ekstra meget blodforsyning og fungerer desuden som en si for guldpartiklerne.

Når guldkuglerne er optaget, kan man 'skyde' på svulsterne med fokuseret laserlys, som så opvarmer guldkuglerne. Formentligt vil varmen derefter opløse kræftcellernes fedtmembraner og cellerne vil dø. Det er kun kræftcellerne, der dør – mens de raske celler ikke berøres af behandlingen, da de ikke bliver bestrålet med laserlyset. Forskningsprojektet starter 1. januar 2012.