15. maj 2012

Money til Mars

Morten Bo Madsen, der leder Mars-forskningsgruppen i Astrofysik og Planetforskning på Niels Bohr Institutet, har fået en bevilling på knapt 2,2 mio kr. fra Det Frie Forskningsråd, Natur og Univers (FNU). Bevillingen skal bruges til at deltage i NASA's nye Mars-mission, MSL.

Morten Bo Madsen

Morten Bo Madsen

"Det er meget, meget glædeligt, at dansk forskning igen får mulighed for at deltage i et stort, internationalt projekt, som går ud på at udforske vores nærmeste planet, Mars. Det er den største mission siden Viking-missionerne i 1976, og det er umådeligt vigtigt at være en del af missionen, da man kan deltage i udførelsen af eksperimenterne på overfladen af Mars og får direkte adgang til alle resultaterne, siger Morten Bo Madsen.

MSL-missionen står for Mars Science Laboratory. Raketten blev sendt ad sted den 26. november 2011 og roveren, Curiosity, skal lande på Mars den 5. august i år, amerikansk tid (svarende til kl. 8 om morgenen den 6. august dansk tid). Roveren skal lande i et stort krater, Gale, på kanten mellem den nordlige og sydlige halvkugle og her er planen, at den i to år skal undersøge klipper, udføre eksperimenter og indsamle prøver, som analyseres i roverens mange mini-laboratorier. Formålet med projektet er at undersøge et af de ældste områder på Mars for "beboelighed" for liv i form af mikroorganismer.

Vand og beboelighed

Den danske Mars-gruppe har tidligere haft egne instrumenter med ombord på Mars-missioner for at undersøge planetens støv og udforske Mars-overfladens historie og dermed også mulighederne for vand og liv. Resultaterne af tidligere undersøgelser har vist, at støvet og jorden på Mars er magnetisk, fordi det indeholder jernholdige materialer. En komponent i støvet kan dog muligvis indeholde vandholdige mineraler og det er denne komponent, der også ser ud til at være årsagen til planetens dominerende farve, som denne gang er i fokus i de danske undersøgelser. Denne gang skal de danske forskere arbejde udelukkende med de instrumenter, der er ombord. De skal bl.a. prøve at opklare præcist, hvorfor Mars har den farve, den har.

Roveren, Curiosity

Roveren,Curiosity, der skal lande på Mars til august, er på størrelse
med bilen Mini Cooper. Den vejer næsten 900 kg og har 75 kg
instrumenter ombord til bl.a. undersøgelser af jordens sedimenter
og organiske forbindelser, som er en af betingelserne for liv. 

Det er længe siden, der har været vand i store mængder på Mars, men Curiosity vil have adgang til sedimenter afsat dengang, der var flydende vand på overfladen, og måske kan man i sedimenterne finde organiske forbindelser, som er en af forudsætningerne for liv.

Bevillingen fra FNU betyder, at Morten Bo Madsen nu kan tage til Pasadena i Californien i starten af august og i tre måneder være en del af forskerholdet i NASA's kontrolcenter. Desuden kan han i 1½ år ansætte ph.d. i fysik og ekspert i kamerakalibrering Kjartan Kinch og i knapt ½ år ansætte ph.d.-studerende Jens Frydenvang, som er ekspert i analyser af LIBS-spektre; begge dele er centrale elementer i de planlagte danske undersøgelser.

NASA - Mars Science Laboratory >> 
NASA - Jet Propulsion Laboratory >>

Se film om den tidligere Mars-mission, Phoenix:
MARS Phoenix Missionen, del 1 >>
MARS Phoenix Missionen, del 2 >>
MARS Phoenix Missionen, del 3 >>

Se foredrag om Mars og Phoenix-missionen:
Planeternes dannelse med Kristoffer Leer >>
Tidligere Mars-missioner med Morten Bo Madsen >>
Det magnetiske støv på Mars med Morten Bo Madsen >>
Is, sne og skyer på Nordpolen af Mars med Line Drube >>
Phoenix-missionen - resultater med Kristoffer Leer >>