17. juni 2021

Forward calorimeter (FoCal) - konstruktionen af en detektor til ALICE eksperimentet

Projekter med studerende:

På Niels Bohr Institutet deltager studerende i forskellige forskningsprojekter på fysikuddannelsen. High-Energy Heavy Ion (HEHI) gruppen på Niels Bohr Institutet er involveret i et internationalt eksperiment, hvor studerende og forskere arbejder på udviklingen af en ny detektor kaldet Forward Calorimeter (FoCal) som en opgradering af ALICE detektoren på CERN. Detektoren består at to dele, hvor Københavns Universitet tager del i udviklingen af den ene del kaldet FoCal-H.

Studerende laver projekter - FoCal
Fra venstre prof. Ian Bearden, Lektor emeritus Børge Svane Nielsen, Videnskabelig assistent Laura Marie Dufke og Kandidatstuderende Magnus Thøgersen med en Prototype 2 af FoCal-H detektoren på Niels Bohr Institutet.

Indledning til artiklen

Først noget om ALICE eksperimentet, interview med Ian. Hvad er ALICE eksperimentet, hvad går det ud på, hvad vil man finde ud af, og hvordan? Lidt om historien også. Dernæst hvad er FoCal, hvad går det ud på, hvad vil man have svar på med FoCal, som ALICE ikke kan, og hvordan gør man?

Et Hadronisk Calorimeter til ALICE

På Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet er High-Energy Heavy Ion (HEHI) gruppen fra CERN eksperimentet ALICE i gang med at udvikle en partikeldetektor, som er en opgradering til ALICE eksperimentet. De studerende tager del i design, konstruktion, test og optimering af detektoren.

Navnet på FoCal(Forward Calorimeter) detektoren henviser til placeringen i ALICE eksperimentet (Forward region på position 3), samt typen af detektor - et Calorimeter. FoCal består af to detektorer, FoCal-E og FoCal-H, der er placeret i forlængelse af hinanden.

ALICE detektoren
På tegningen ovenfor: FoCal detektoren sidder foran på ALICE (på position 3).

Hvad skal de to detektorer undersøge?

FoCal-E undersøger partikler der interagerer elektromagnetisk, hvilket bl.a. er den type partikler der kaldes elektroner og fotoner (gamma-kvanter) og måske også neutrale pioner.

FoCal-H undersøger derimod partikler der interagerer med den stærke kernekraft, hvilket kunne være den type partikler der hedder hadroner, såsom mesoner og baryoner. FoCal-H undersøger dog også partikler der interagerer elektromagnetisk.

Detektorfibre
Her ses de scintillerende fibre i detektoren. Bemærk det blålige lys i det midterste modul, det illustrerer 
hvordan scintillerende lys guides igennem fibrene.

På Københavns Universitet arbejder de studerende og forskerne på FoCal-H sammen med kollegaer fra andre Universiteter fra andre lande.

Formålet med at tilføje dette nye kalorimeter til ALICE:

 

At måle gluon-densiteten i protoner og bly-kerner og dermed opnå en bedre forståelse mht. nuklear modifikation for lave x- og Q^2-værdier:

Gluoner er en type af elementarpartikler der formidler den stærke kernekraft, hvilket er den vekselvirkning der holder kvarker sammen, så partikler som protoner og neutroner kan dannes. De seneste resultater fra uelastiske kollisioner af kernepartikler indikerer at der ved lav x, der er et mål for overførslen af transversal impuls i kollisioner, skulle være en mindre gluon- densitet for tunge kerner end for frie protoner og neutroner, hvilket ellers virker kontraintuitivt, men det er netop dette vi kender som en af de såkaldte ”shadowing”-effekter.

Dette ønskes også udforsket for lave Q-værdier, der angiver kvadratet af den overførte 4-dimensionelle impuls. Tidligere har man ikke kunnet kigge på dette, da man ikke har haft detektorer der kan måle tilstrækkeligt parallelt med beamen, for høj pseudorapiditet, men efter inklusionen FoCal vil det kunne lade sig gøre.

 

 

Ved relativistiske kollisioner antages det, at der eksisterer en type stof kendt som Color glass condensate (CGC).

Denne type stof består hovedsageligt af frie gluoner og mediet er dermed domineret af interaktioner gluonerne imellem.

Dette ville muligvis kunne forklare ”shadowing”-effekterne, der giver et billede af, at gluonmætningen er større for frie protoner og neutroner end for tungere kerner.

 

 

I p-p eller p-Pb protoner har man observeret azimutale korrelationer mellem partikler på kanten eller ”the ridge” af den nuværende rummelige grænse af ALICE nær beamet (strålen).

Det er dog svært at vide, hvordan disse korrelationer bliver til og udvikler sig, men med FoCal regner man med at kunne observere flere af effekternes udviklingsstadier tidligere, og dermed relatere dem til målinger fra de eksisterende detektorer.

 

 

Kvark-gluon-plasma (QGP) er en substans der dannes i relativistiske kollisioner, og som man mener er meget lig opbygningen af det tidlige univers.

Ved relativistiske kollisioner dannes der dog også jets, kegler af relativistiske partikler, der interagerer med mediet, QGP, før de når nogle detektorer. Dette at der måles lavere energier end ellers forventet, og deraf navnet ”jet quenching”.

Med introduktionen af FoCal vil man kunne få et klarere billede af, hvordan partiklerne interagerer med QGP og hvor hurtigt de taber deres energi, hvormed vi også vil få en bedre forståelse af det tidlige univers og dets udvikling.

Billeder af Prototype 2 opsætningen:

FoCal-E undersøger partikler der interagerer elektromagnetisk, hvilket vil sige partikler der laver en type particle shower i detektoren.

FoCal-H undersøg er partikler der interagere hadronisk og partikler der interagere elektromagnetisk grundet den måde hadroner laver et particle shower.

Alt afhængig af indgangspartiklen, energien og sandsynligheden for indgangspartiklens kollision med detektoren kan et response i FoCal-H se forskelligt ud.

Over de næste mange år er der mange komponenter der skal testes, optimeres og konstrueres indtil den endelige version skal installeres i 2027.

FoCal-H er lige nu i processen med at få testet de sidste hardwarekomponenter af Prototype 2. Nogle af disse komponenter er f.eks. digitalt udlæsningssystem, SiPM (Sillicon photomultipliers), kølingssystem, Kobberrør, Scintillerende fibre samt sammensætningen af kobberrør, sammensætningen af scintillerende fibre og deres kobling til SiPM.

I test af disse komponenter og den tilhørende analyse af disse opstår der en masse faktorer der skal optimeres imod den endelige detektor, skal stå klar i 2027.

Optimeringerne samt færdiggørelse af diverse FoCal-H komponenter kommer til at forløbe over de næste 2-3 år imod den endelige installation af FoCal i 2027.

 

Designfasen: sådan foregår det

Test af detektorer på CERN’s faciliteter bliver kaldt en testbeam

En del af den lange designfase af FoCal-H, som de studerende er involveret i, består i at kvalitetsteste prototypen.

Kvalitetstesten foregår på CERN i deres testbeam-faciliteter.

De testfaciliteter som bruges til test af FoCal er acceleratorringene PS og SPS, som normalt fungerer som accelerator-input til LHC (Large Hadron Collider).

Ved PS og SPS er det muligt at ekstrahere specifikke partikler ved forskellige energier.

LHC, PS og SPS
Her ses de mange accelerator-ringe på CERN, hvor vores projekt foregår - blandt andet SPS og PS, der leder ind til den store LHC (Large Hadron Collider).  Læs mere om accelerator ringene på CERNS hjemmeside.

Fokusområdet for FoCal-H er hovedsageligt at undersøge detektorens/prototypens respons ved højenergi hadroner. Dette er normalvis Pioner (pi+) ved energier mellem 60-350 GeV. Dette foregår ved SPS.

Sådan gør vi:

Test af FoCal-H prototypen på CERN foregår over en uge, hvor alle de involverede Universiteter med deres tilhørende studerende og forskere tager ned og tester opstillingen. 

Inden en testbeam bliver der på møder gennemgået hvilke tests der skal sættes op, og hvor lang tid der er sat af til hver test.

På førstedagen af en testbeam bliver de forskellige komponenter af detektoren sat op og gjort klar. Herefter starter ugen med alle de aftalte tests, som skal gennemføres.

Efter en uge med de mange tests, bliver detektoren taget ned og kørt væk fra testbeam-området, og kørt hen til FoCal laboratoriet på CERN, hvor den står til næste testbeam.

Kontakt

Ian Bearden, Professor
Eksperimentel partikelfysik
Email: bearden@nbi.ku.dk 

Børge Svane Nielsen, Lektor emeritus
Email: borge@nbi.ku.dk

Emner

Se også: