17. juni 2021

NOT Transient Explorer (NTE)

Projekter med studerende:

På Niels Bohr Institutet deltager de studerende i forskellige forskningsprojekter som en del af deres uddannelse til Fysiker. Dette projekt, NOT Transient Explorer (NTE), er et nyt instrument til det nordiske optiske teleskop (NOT) på de kanariske øer, der vil gøre det muligt at foretage observationer, som man ellers ikke ville kunne med NOT teleskopet.

Studerende laver projekter - NTE

NTE-projektet til det nordiske optiske teleskop (NOT), der befinder sig på La Palmas ved de Kanariske øer, vil gøre det muligt at observere kortvarige flygtige fænomener ude i rummet, som det ikke er muligt at se med teleskopet nu.

Det vil blandt andet blive muligt at observere forskellige typer gammaglimt med NTE, fra de allerførste stjerner dannet af helt primitive gasskyer kun af hydrogen og helium. Og gammaglimt, der kommer fra galakser, som er meget kraftigt beriget med tungere grundstoffer og støvpartikler. Denne slags gammaglimt er blandt dem, som vi lige nu er nærmest blinde for, på grund af de begrænsninger vi har med X-shooter-spektrografen.

Kvasarer er et af universets andre fænomenale fænomener bestående af ekstrem lysstærk gas i kredsløb om supertunge sorte huller, der hver især har en masse på flere milliarder gange Solens masse.

Andre partnere i NTE-projektet drømmer om at bruge det nye instrument til at studere supernovaer og atmosfærerne rundt om planeter, der kredser om andre stjerner, mens andre igen vil bruge NTE til at studere asteroider i vores eget solsystem.

Noget helt andet, jeg glæder mig til, og måske også ligefrem drømmer om, er at introducere de studerende til observationer med NOT og NTE.

Så hvad er det, vi drømmer om, der i fremtiden vil ske med NTE i funktion på La Palma? Personligt drømmer jeg om, at vi en sommernat fanger eftergløden fra et af de rigtig fjerne gammaglimt - og på den måde får et indblik i de første kilder til lys, der ”brækkede igennem isen” i universets kolde og mørke begyndelse, siger Johan Fynbo, der er professor på Niels Bohr Institutet.

Kontakt

Johan Peter Uldall Fynbo, Professor
The Cosmic Dawn Center
Email: jfynbo@nbi.ku.dk

Michael Ingemann Andersen, Specialkonsulent
DARK
Email: mia@nbi.ku.dk 

Emner

Se også: