Et perspektiv på det komplekse forhold mellem videnskab og tro

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Standard

Et perspektiv på det komplekse forhold mellem videnskab og tro. / Nielsen, Emil Børty.

I: Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2024.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Harvard

Nielsen, EB 2024, 'Et perspektiv på det komplekse forhold mellem videnskab og tro', Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke.

APA

Nielsen, E. B. (Accepteret/In press). Et perspektiv på det komplekse forhold mellem videnskab og tro. Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke.

Vancouver

Nielsen EB. Et perspektiv på det komplekse forhold mellem videnskab og tro. Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke. 2024.

Author

Nielsen, Emil Børty. / Et perspektiv på det komplekse forhold mellem videnskab og tro. I: Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke. 2024.

Bibtex

@article{8d0aa819cdf4412dbac58822f6ec8da6,
title = "Et perspektiv p{\aa} det komplekse forhold mellem videnskab og tro",
abstract = "I denne artikel unders{\o}ger jeg forholdet mellem videnskab og tro p{\aa} f{\o}lgende m{\aa}de: F{\o}rst vil jeg se p{\aa} forholdet mellem universitet og kirke, som jeg forst{\aa}r som sociale praksisser, der kropsligg{\o}r videnskab og tro i det danske samfund. Dern{\ae}st vil jeg se p{\aa} tre underliggende konceptuelle strukturer, som universitet og kirke har til f{\ae}lles: (1) fakta og v{\ae}rdi, (2) empiri, metafysik og eksistens, og (3) sikkerhed-usikkerhed. Disse koncepter associeres ofte med enten videnskab (fakta, empiri, sikkerhed) eller tro (v{\ae}rdi, metafysik, eksistens, usikkerhed). Mit m{\aa}l er at vise, at denne association er fejlagtig i den forstand, at alle koncepterne spiller en rolle b{\aa}de p{\aa} universitetet og i kirken. Det betyder dog ikke, at forskellen mellem universitet og kirke dermed opl{\o}ses. For der f{\o}rste forholder universitet og kirke sig forskelligt til disse delte koncepter. For det andet er universitet og kirke to forskellige sociale praksisser med hver deres metoder og m{\aa}l. Pointen er, at troen ikke er begr{\ae}nset til kirken, ligesom viden og videnskab ikke er begr{\ae}nset til universitetet. Videnskab (viden, erkendelse, fornuft, begrundelse) og tro (v{\ae}rdier, mening, usikkerhed, intuition) er store altomfattende koncepter, der er til stede over alt. ",
keywords = "Det Teologiske Fakultet",
author = "Nielsen, {Emil B{\o}rty}",
year = "2024",
language = "Dansk",
journal = "Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke",
issn = "1903-6523",
publisher = "Menighedsfakultetet",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Et perspektiv på det komplekse forhold mellem videnskab og tro

AU - Nielsen, Emil Børty

PY - 2024

Y1 - 2024

N2 - I denne artikel undersøger jeg forholdet mellem videnskab og tro på følgende måde: Først vil jeg se på forholdet mellem universitet og kirke, som jeg forstår som sociale praksisser, der kropsliggør videnskab og tro i det danske samfund. Dernæst vil jeg se på tre underliggende konceptuelle strukturer, som universitet og kirke har til fælles: (1) fakta og værdi, (2) empiri, metafysik og eksistens, og (3) sikkerhed-usikkerhed. Disse koncepter associeres ofte med enten videnskab (fakta, empiri, sikkerhed) eller tro (værdi, metafysik, eksistens, usikkerhed). Mit mål er at vise, at denne association er fejlagtig i den forstand, at alle koncepterne spiller en rolle både på universitetet og i kirken. Det betyder dog ikke, at forskellen mellem universitet og kirke dermed opløses. For der første forholder universitet og kirke sig forskelligt til disse delte koncepter. For det andet er universitet og kirke to forskellige sociale praksisser med hver deres metoder og mål. Pointen er, at troen ikke er begrænset til kirken, ligesom viden og videnskab ikke er begrænset til universitetet. Videnskab (viden, erkendelse, fornuft, begrundelse) og tro (værdier, mening, usikkerhed, intuition) er store altomfattende koncepter, der er til stede over alt.

AB - I denne artikel undersøger jeg forholdet mellem videnskab og tro på følgende måde: Først vil jeg se på forholdet mellem universitet og kirke, som jeg forstår som sociale praksisser, der kropsliggør videnskab og tro i det danske samfund. Dernæst vil jeg se på tre underliggende konceptuelle strukturer, som universitet og kirke har til fælles: (1) fakta og værdi, (2) empiri, metafysik og eksistens, og (3) sikkerhed-usikkerhed. Disse koncepter associeres ofte med enten videnskab (fakta, empiri, sikkerhed) eller tro (værdi, metafysik, eksistens, usikkerhed). Mit mål er at vise, at denne association er fejlagtig i den forstand, at alle koncepterne spiller en rolle både på universitetet og i kirken. Det betyder dog ikke, at forskellen mellem universitet og kirke dermed opløses. For der første forholder universitet og kirke sig forskelligt til disse delte koncepter. For det andet er universitet og kirke to forskellige sociale praksisser med hver deres metoder og mål. Pointen er, at troen ikke er begrænset til kirken, ligesom viden og videnskab ikke er begrænset til universitetet. Videnskab (viden, erkendelse, fornuft, begrundelse) og tro (værdier, mening, usikkerhed, intuition) er store altomfattende koncepter, der er til stede over alt.

KW - Det Teologiske Fakultet

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke

JF - Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke

SN - 1903-6523

ER -

ID: 392438728