Litteratursøgning i REX

Afgræns og filtrér din søgning

Kun når du bruger ”avanceret søgning” kan du foretage afgrænsninger, inden du søger. I den enkle søgning (direkte i søgefeltet), kan du stadig afgrænse dine resultater ved hjælp af drop-down menuen ”Alle samlinger” (hvor du kan vælge, om du vil søge i alle samlinger eller i særlige fakultetssamlinger) samt gennem facetterne til højre for søgeresultaterne.

Facetterne kan bruges til at tilvælge særlige særlige typer materialer såvel som at fravælge dem.

Søgefunktioner – hvordan læser REX dine søgeord?

  • Søgefeltet er ikke følsomt for store eller små bogstaver (medmindre du skriver en operator).
  • Både i enkel og avanceret søgning kan du tilpasse din søgning direkte i søgefeltet med boolske operatorer.
  • Du kan have max 7 søgelinjer.
  • Flere linjer med forskellige boolske operatorer (OG/ELLER/IKKE) grupper først resultater for IKKE, dernæst for OG og til sidst for ELLER.
  • Afgræns yderligere materialetyper og sprog.

Avanceret søgning

Boolske operatorer

REX bruger følgende boolske operatorer: OG, ELLER samt IKKE. Alle boolske operatorer skal skrives med blokbogstaver for ikke at forveksles med et søgeord.

OG: Foretager du en søgning uden brug af operatorer, søger REX på alle ord i din søgning, hvilket svarer til at tilføje ”OG” mellem alle ord.

ELLER: Ønsker du at søge på en række ord, hvor mindst ét af ordene indgår, skal du bruge operatoren ELLER. Det kan være, du både vil søge på global warming, men at resultater indeholdende ordene climate change er lige så gode. Så søger du på ”global warming” ELLER ”climate change”.

IKKE: I visse tilfælde ønsker man at ekskludere resultater, hvor visse søgeord indgår. Det kan du angive i din søgning ved at skrive IKKE foran. Eksempelvis vil en søgning på ”Niels Bohr” IKKE interview vise søgeresultater, hvor ordet interview ikke er en del af søgekriterierne på materialet.

Sammensatte begreber

Brug citationstegn i søgefeltet eller brug funktionen ”Med ordene i rækkefølge” under ”Avanceret søgning” til at definere et sammensat begreb. Det betyder, at søgningen ”global warming” er forskellig fra en søgning på global warming. Sidstnævnte vil svare til at lave en søgning på global OG warming.

Trunkering og maskering

Brug * og ? til at erstatte ét eller flere tegn i din søgning.

Eksempelvis vil en søgning på kultur* vise resultater indeholdende ordet kultur såvel som afledninger af ordet: kulturnat, kulturradikal, kulturpolitik, kulturminister, kulturen, kulturel og lignende.

På lignende vis kan man bruge dette til at søge efter alternative stavemåder, og søgningen  K*benhavn vil indeholde resultater med Kiöbenhavn, Kjøbenhavn, København, og så videre.

Emnesøgninger

Mange bøger registreres med emneord eller emnekoder, som man også kan søge på. Det kan dog være en søgning, der ikke giver samtlige resultater, da det afhænger af både bibliotekar og bibliotekskotumer, hvordan disse felter bruges. På NBI vil du altid kunne søge på vores emnekategorier, som vi også bruger til at sortere vores bøger.

I søgeresultaterne i REX kan du under ”detaljer” se, hvilke emner der er tilknyttet en bog. Ved at klikke på dem, fører de videre til alle materialer i REX under emnet.

Trunkering og emnekoder

  • En søgning under Dewey koder på 320* vil give resultater fra political science og alle undergrupper såsom 320.01 (Philosophy and Theory), 320.1 (The State) eller 320.5 (Political Ideologies).
  • En søgning under DK5 på 10* vil på lignende vis give alle resultater inden for filosofi inklusive alle undergrupper såsom 10.3 (Systematisk filosofi), 10.8 (Filosofiske skoler og retninger) eller 10.9 (Filosofisk historie).