Familiealbummet: Alt det, privatfotos fortæller: Mette Sandbye, kulturforsker, om gå på opdagelse i det private for at finde det fælles

Research output: Non-textual formSound/Visual production (digital)Communication

Vi konstruerer fortællingen om os selv gennem de fotos, vi deler. Og ikke kun på sociale medier: Det samme gælder for de knitrende albums med sort-hvide familiefotos og ringbind med plastiklommer fuld af charterminder og konfirmationsgæster, de fleste har i familien. Samtid og selvopfattelse skinner igennem i ethvert til- og fravalg på disse hverdagsfotos, forklarer Mette Sandbye i denne episode. Og med det rette blik samler de små historier i private samlinger sig til en større, kulturhistorisk fortælling.

Som landets første professor i fotografistudier forsker Mette Sandbye i fotografiets rolle i kulturhistorien, og derfor udgør almindelige menneskers privatliv og den måde, de har valgt at skildre det i fotografier fra ferier, familiefester og fodboldkampe, en vigtig del af hendes data. Feltarbejdet kræver godt fodtøj og indebærer alt fra loppemarkeder og lokalarkiver til hjemmebesøg i Japan.

Hør også Mette Sandbye – der er professor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet – fortælle om, hvordan privatfotos på sociale medier påvirker fotografiforskningen, og det nordiske samarbejde om at afdække en hidtil ubeskrevet kultur af bad-ass, kvindelige fotografer omkring år 1900. Vi garanterer, at du vil se på både det gamle familiealbum og dine egne instagram-billeder med nye øjne efter denne episode!
Original languageDanish
Publication date2023
Media of outputPodcast
Publication statusPublished - 2023

ID: 387836777