23. november 2010

En epoke over 400 år

Vores mest berømte astronom, Tycho Brahe (1546-1601) havde ingen tilknytning til Københavns Universitet, men hørte direkte under kongen, der lod ham opføre et observatorium på øen Hven i Øresund.

Tycho Brahe

Tycho Brahe (1546-1601)

Observatoriet var det mest moderne, der overhovedet fandtes, og her målte han stjerners og planeters positioner med hidtil uset nøjagtighed. Den gren af astronomien kaldes i dag astrometri - eller med andre ord: Landmåling på himlen.

På Københavns Universitet begyndte astronomiske observationer i 1642 med indvielsen af observatoriet på Rundetårn. Universitetet fik meget senere et større Astronomisk Observatorium, der endda fik to afdelinger, en på Østervoldgade i en smuk bygning fra 1861, en anden fra 1953 ved den lille landsby Brorfelde syd for Holbæk, hvor der var teleskoper, værksteder og et aktivt videnskabeligt liv.

Men forholdene var ikke gode til observationer i Danmark, hvor det ofte er overskyet. I 1983 blev Brorfelde kikkerten overflyttet til La Palma på de Kanariske Øer, hvor klimaet er bedre, og hermed sluttede en epoke, der begyndte i 1642 med indvielsen af Observatoriet på Rundetårn.

Nu er hele astronomien lagt ind under Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, og astronomiske observationer foretages fra bjergtoppe i Chile og på La Palma og fra satellitter.

Næste >>