En dansk internationalist
Bengt Strömgren arvede sin fars internationale udsyn og arbejdede i mange år i utallige internationale organisationer. Han overtog Einsteins kontor på Princeton, hvor han var med til at definere NASAs rumforskningsprogram og han spillede en enorm rolle som ambassadør for Danmark og ydede store forskningspolitiske indsatser, bl.a. som præsident for det Europæiske Syd Observatorium, ESO.
Internationalismen gik i arv
Efter 1. Verdenskrig blev Elis Strömgren nomineret tre gange til Nobels fredspris, takket være hans stædige arbejde for at styrke internationale relationer og international videnskabelig kommunikation. Han modtog dog aldrig prisen.
Sønnen, Bengt Strömgren, arvede sin fars internationale udsyn, og hans bidrag til internationalisering af astronomi var betydelige - med sit diplomatiske væsen blev han sågar brugt som forhandlingsmægler.
Overtog Einsteins kontor på Princeton
I 1957 forlod Bengt Strömgren sin stilling som af Yerkes Observatoriet til fordel for en prestigefyldt professorat på Institute of Advanced Study på Princeton, hvor han overtog et kontor efter Albert Einstein, som døde i 1955.
Bengt Strömgren havde indtil da også haft et formelt professorat ved Københavns Universitet, som også ophørte det år. Han forlod dermed reelt dansk astronomi i en længere periode. På Princeton var Bengt Strömgren blandt andet med til at definere NASAs rumforskningsprogram.
Mange tillidsposter ved siden af forskningen
Strömgren var involveret i utallige projekter, arrangementer og organisationer, og han fik tildelt en lang række tillidsposter, bl.a. var han generalsekretær hhv. præsident for den Internationale Astronomiske Union (1948-52 hhv. 1970-73). 1969-75 var han formand for Videnskabernes Selskab i en overgangstid for selskabet fra traditionelt lærd selskab til et akademi, der måtte tilpasses et moderne samfundsudfordringer.
Han var formand for Landsforeningen til Kræftens Bekæmpelse i ti år og i 1971-75 var han direktør for NORDITA.
Astrofysikken vokser i NORDITA
Kimen til astrofysikkens vækst ved NORDITA (Nordisk Institut for Teoretisk Atomfysik) går tilbage til Bengt Strömgrens tilknytning til instituttet efter hans hjemkomst til Danmark. En række seminarer blev afholdt på NBI og NORDITA, hvor mange udenlandske fysikere og astrofysikere var gæsteprofessorer i en årrække.
Lille Danmark og Big Science
Med Danmarks medlemskab af det internationale "Big Science" projekt Europæisk Syd Observatorium (ESO) fra 1967 kom han til at spille en vigtig rolle som videnskabelig ambassadør for Danmark.
I sine ældre år ydede han store forskningspolitiske indsatser, bl.a. som præsident for ESO's forskningspolitiske komité fra 1971 og senere blev han præsident for ESO-rådet. Han udgav artikler hele sit liv - den sidste udkom få måneder før han døde efter kort tids sygdom af et hjertetilfælde i 1987.