Inge Lehmann

Inge Lehmann (1888-1993) er Danmarks ukendte pioner inden for geofysik. I 1936 skriver hun artiklen P', hvor hun argumenterer for, at Jorden har en fast indre kerne. Den tanke skaber stor debat i videnskabskredse, men det skal snart vise sig, at hun har ret. Alligevel kommer der til at gå mange år, inden hun får sin velfortjente anerkendelse.

Inge Lehmann og Jordens indre

11. september 2014

Inge Lehmann og Jordens indreDel 1: Inge Lehmann og Jordens indre
Inge Lehmann blev kvinden, der opdagede Jordens kerne, men som barn i slutningen af 1800-tallet er hendes forældre bange for, at den svagelige Inge vil overanstrenge sig med alt den studeren.

Geodætisk Institut

1. oktober 2014

Geodætisk InstitutDel 2: Geodætisk Institut
Den unge Inge Lehmann tager 13 år om at færdiggøre sit studie i matematik, med derefter begynder karrieren at tage fart, og i 1928 bliver hun højst usædvanligt for en kvinde udnævnt til statsgeodæt.

'P' eller opdagelsen af Jordens kerne

1. november 2014

'P' eller opdagelsen af Jordens kerneDel 3: P' eller opdagelsen af Jordens indre kerne
Ingen forventer forskning fra Inge Lehmanns hånd, men hun kan slet ikke lade være, og hendes metode er blevet sammenlignet med en kunstners. I 1936 udgiver hun artiklen P' med en forsigtig hypotese.

Den sidste tid på instituttet

3. februar 2015

Den sidste tid på instituttetDel 4: Den sidste tid på instituttet
Inge Lehmann bliver mere og mere træt af sit arbejde og vender i stedet blikket mod USA. Den internationale anerkendelse er en realitet, men er det Niels Bohrs skyld, at hun ikke får sit drømmejob?

Efter pensionen

3. februar 2015

Efter pensionenDel 5: Efter pensionen
Da hun er blevet pensioneret fra jobbet som statsgeodæt i 1953, begynder Inge Lehmann at rejse verden rundt og undersøge rystelser fra atomprøvesprængninger under den kolde krig.

Days of Old

9. februar 2015

Days of OldDel 6: Days of Old
I løbet af sin karriere når Inge Lehmann at sætte et ufravigeligt aftryk på international geofysik, men da hun dør som 104-årig i 1993, kender de færreste i Danmark hendes navn.