Jens Martin Knudsen

Jens Martin Knudsen blev manden, der i 1990'erne knyttede Danmark til NASA og international Mars-forskning med deltagelse i blandt andet Mars Pathfinder- og Mars Exploration Rover-missionerne. Samtidigt var Jens Martin Knudsen en fremragende formidler, der gjorde fysikken nærværende for studerende og folk omkring ham.

Ophavsmanden bag dansk Mars-forskning

11. september 2014

Ophavsmanden bag dansk Mars-forskning Del 1: Ophavsmanden bag dansk Mars-forskning
I 1990'erne blev Jens Martin Knudsen manden, der knyttede NASA til Danmark i international Mars-forskning. Men i virkeligheden mente han selv, han skulle have brugt sit liv på fysikundervisning.

Mars og Brasiliens røde jord

14. oktober 2014

Mars og Brasiliens røde jordDel 2: Mars og Brasiliens røde jord
Jens Martin Knudsen opgav udlandet og vendte hjem til Danmark i 1973 for at studere meteoritter. Men noget var sat i gang, for måske er der en sammenhæng mellem Mars og Brasiliens røde jord.

Invitation fra NASA

14. oktober 2014

Invitation fra NASADel 3: Invitation fra NASA
I midten af 1970'erne begyndte Jens Martin Knudsen at læse om NASA's Viking-missioner til Mars, og det inspirerede ham til en række eksperimenter, hvoraf især et af dem skulle gøre ham berømt.

Danske magneter på Mars

14. oktober 2014

Danske magneter på MarsDel 4: Danske magneter på Mars
Jens Martin Knudsen og hans gruppe bliver inviteret af NASA til at deltage i Pathfinder-missionen til Mars i 1997, men en række problemer er lige ved at spænde ben for projektet.

Udvikling af instrumenterne

14. oktober 2014

Udvikling af instrumenterne Del 5: Udvikling af instrumenterne
Efter mange forhindringer bliver det endelig afgjort, at den danske Mars-gruppe skal deltage i NASA-missionen Pathfinder i 1997, og så begynder det store arbejde med at udvikle instrumenterne.

Mars-støvet analyseres

15. oktober 2014

Mars-støvet analyseres  Del 6: Marsstøvet analyseres
Inden han døde, nåede Jens Martin Knudsen at opleve det første Mössbauer-spektrum optaget på en anden planet, og endelig fik han svar på, om Mars' røde farve var dannet af rust.

Dansk Mars-forskning på nye missioner

23. januar 2015

Dansk Mars-forskning på nye missionerDel 7: Dansk Mars-forskning på nye missioner
Jens Martin Knudsen døde i 2005, men dansk Mars-forskning er fortsat med deltagelse i flere NASA-missioner til vores naboplanet, og i dag forbereder forskerne den næste mission, Mars 2020.