30. januar 2013

David García tildeles 3,5 mio. kr. til forskning i fotonik

David García-Fernandez er forskningsadjunkt i Kvante-Fotonik gruppen på Niels Bohr Institutet, og han har netop modtaget 3,5 mio. kr. fra Villum Fondens Young Investigator program til forskningsprojektet, 'Kontrol af leder-isolator faseovergang for lys'.

David García, forskningsadjunkt i Kvante-Fotonik gruppen har netop modtaget 3.5 mio. kr. fra Villum Fondens Young Investigator program.

David García arbejder indenfor forskningsområdet fotonik, der udnytter spredningen af fotoner (lyspartikler) i nanofotoniske materialer. Lys er altid i bevægelse, og for at styre det, gør forskerne normalt det, at de 'fanger' fotonerne mellem en skov af spejle. De sender en fotonstråle mod et spejl og videre til et andet spejl og videre til det næste osv. for på den måde at kunne kontrollere lysets retning og styrke præcist, som de vil have det.

"Jeg vil prøve at kontrollere lyset ved at 'fange' det i et materiale. Fotoner har bølgeegenskaber og spreder sig i et materiale. I forskningsprojektet skal jeg udforske muligheden for at fange lyset via det særlige fænomen kaldet 'Anderson lokalisering', der opstår som følge af en faseovergang", fortæller David García.

Han forklarer, at Anderson lokaliserede bølger kan ikke udbrede sig i materialet og er fanget i et meget lille område. Projektet vil undersøge muligheden for at fange lyset og øge vekselvirkningen mellem lys og stof ved den Anderson lokaliserede tilstand. Det har potentielle anvendelser indenfor kvanteinformations-teknologi, solceller og lasere på nanoskala.

David García er ph.d. fra Universidad Autonoma i Madrid og har desuden været på LENS i Firenze i Italien. Han kom til Niels Bohr Institutet for et år siden. Bevillingen fra Villum Fonden er 3-årig, og han skal nu blandt andet bygge udstyret til at kunne udføre eksperimenterne.