26. september 2013

Discovery Center får 40 mio. kr.

Discovery Center for Partikelfysik på Niels Bohr Institutet har fået en bevilling på 40. mio. kr. fra Danmarks Grundforskningsfond. Bevillingen betyder, at Discovery Centret, som blev oprettet i januar 2010, videreføres som grundforskningscenter i yderligere fem år fra januar 2015 til udgangen af 2019.

Discovery Center består af forskningsgrupperne ATLAS-eksperimenterne og ALICE-eksperimenterne på CERN, PLANCK Missionen og Teoretisk Partikelfysik og Kosmologi.

"Forlængelsen falder rigtigt godt sammen med, at LHC-acceleratoren på CERN, Det Europæiske Center for Atomfysik ved Genève i Schweiz genopstartes ved starten af 2015, hvor der vil være dobbelt energi på eksperimenter i forhold til det hidtil maksimale. De kolossale energiniveauer vil give mulighed for nærmere undersøgelser af den Higgs-lignende partikel, der blev fundet sidste år, og det vil give os mulighed for at opklare flere af universets gåder som f.eks. hvad det mystiske mørke stof består af", siger professor Peter Hansen, leder af Discovery Center.

Også forskerne tilknyttet Planck Missionen kan fortsætte udforskningen af det meget tidlige univers og analysere data fra missionen. Den teoretiske gruppe arbejder med både CERN og Planck-data.

"Vi er uendeligt glade for, at Discovery Center nu kan fortsætte som grundforskningscenter og give os mulighed for fortsat at deltage i den internationale udforskningen af universets bestanddele og fundamentale fysiske opbygning", siger Peter Hansen.