7. januar 2013

Dorthe Dahl-Jensen får Berlingske Fonds Hæderspris

Dorthe Dahl-Jensen, der er professor og leder af Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet, får idag tildelt Berlingske Fonds Hæderspris.

Dorthe Dahl-Jensen

Dorthe Dahl-Jensen

Dorthe Dahl-Jensen er glaciolog og forsker i Jordens klimahistorie, som ved hjælp af iskerneboringer gennem Grønlands tre kilometer tykke iskappe kan fortælle om klimaet mere end 100.000 år tilbage i tiden.

"Vi ønsker at belønne Dorthe Dahl-Jensens årelange indsats for ikke bare at bevare, men styrke Danmarks position som verdensførende inden for forskning i Jordens klimahistorie. Med sit store engagement har hun formået at få forskningen frem i lyset og formidle den viden på en seriøs og nuanceret, men også let forståelig måde. Så er det helt indlysende at give fondens Hæderspris til en så betydningsfuld og dygtig forsker som Dorthe Dahl-Jensen ", udtaler formand for Den Berlingske Fond, chefredaktør og koncernchef Lisbeth Knudsen.

Dorthe Dahl-Jensen med iskerneboringer

Dorthe Dahl-Jensen igang med iskerneboringer på NEEM-projektet i det nord-vestlige Grønland.

Ved hjælp af iskerneboringerne har forskningen medvirket til at fastslå, at den seneste istid nåede sin afslutning for næsten nøjagtigt 11.700 år siden, og forskningen har dokumenteret, at i den forrige varme mellemistid, kaldet Eem-tid for mere end 115.000 år siden var der endnu varmere end vores nuværende varme mellemistid. Det er central viden i en situation, hvor kloden atter kan blive ramt af kraftige klimaforandringer, og det er netop den viden på internationalt niveau, som nu hædres med Berlingske Fonds Hæderspris.


Visualisering af klimaet

"Jeg er dybt beæret over, at jeg er blevet udvalgt til at modtage Hædersprisen. Jeg vil gerne dele æren med hele Center for Is og Klima forskningsgruppen, for det er i fællesskab, vi har opnået de store og betydningsfulde resultater. Jeg har i mange år haft en drøm, der bare har været for dyr til at realisere. Ved mange udstillinger og messer har jeg besøgt den stand, der udvikler og sælger store glober, hvor man kan vise film på hele jordklodens overflade. Man kan vise isens udvikling over istider, man kan vise vejrprognoserne de næste dage, vise havstrømmene og overfladetemperaturens udvikling. Et helt fantastisk redskab til undervisning og til visualisering af isgruppens resultater. Jeg vil gerne bruge prisen på at realisere denne drøm, og jeg syntes, at det vil være en god måde at bruge en pris, der uddeles af Den Berlingske Fond, hvor formidling og oplysning står i højsædet", siger en meget glad Dorthe Dahl-Jensen.

Avislæseren skulptur

Prisen består af skulpturen Avislæseren, som er udført af Astrid Søe samt 100.000 kr.

Hun tror og håber, at vi igennem forskning og innovation bliver i stand til at ændre vores energiforsyning. Derfor ser hun heller ikke en fremtid for sig med indskrænket frihed for den enkelte.

Prisen tildeles en dansker, der har beriget os og haft en særlig betydning inden for politik, erhverv, kultur eller samfund. Overrækkelsen vil finde sted ved et festarrangement senere idag i Pilestræde, hvor kammerherre Berling boede med sin familie. Hædersprisen består af en skulptur og 100.000 kr.