10. august 2015

Kim Splittorff ny viceinstitutleder

Udnævnelse

Kim Splittorff, der er lektor i teoretisk partikelfysik, bliver ny viceinstitutleder for undervisning på Niels Bohr Institutet.

Kim Splittorff

Kim Splittorff, der er lektor i teoretisk partikelfysik, bliver ny viceinstitutleder for undervisning på Niels Bohr Institutet.

”Jeg ser meget frem til at arbejde sammen med hele instituttet om vores undervisning. Det afgørende er, at vores akademiske frihed også gælder i vores undervisning så den bliver personlig og levende. Det er en kvalitet, at der er variation i undervisningsformen på de forskellige kurser, men vi skal selvfølgelig koordinere kurserne imellem og lade os inspirere af hinanden, så vi i fællesskab udvikler undervisningen”, siger Kim Splittorff.

Som forsker er det universets uopklarede gåder, han arbejder med. Hvordan så det tidlige univers ud for 13,7 milliarder år siden? - og hvilken fysisk tilstand var herskende? Hans fokus har været på, hvordan kernestof opfører sig, når der er ubalance mellem kvarker og anti-kvarker.

Som underviser formår han at formidle svært stof på en måde, så det bliver relevant og vedkommende for de studerende, og i 2010 blev han belønnet for sin engagerede og initiativrige undervisning med fakultetets pris som Årets Underviser. Så undervisning har hans helt store fokus.

Udfordring i undervisningen

”Vores primære udfordring i undervisningen er, at de studerende har meget forskellige faglige forudsætninger og ambitioner. Nogle har meget konkrete drømme, og arbejder målrettet efter f.eks. at bore iskerner på Grønland, udvikle en kvantecomputer eller at undervise i gymnasiet, mens andre er mindre afklarede og simpelthen er startet på studiet, fordi de syntes at fysik er vildt fedt. Kunsten er at få integreret en naturlig differentiering i kurserne, så alle bliver udfordret passende”, fortæller Kim Splittorff, der mener, at de gode studerende er dem, der rykker sig fagligt.

Aksel Walløe Hansen og Kim Splittorff

De to viceinstitutledere for undervisning, Aksel Walløe Hansen og Kim Splittorff (tiltræder pr. 1. september) ses her ved Kickstart for nye studerende.

Netop indenfor det faglige er naturvidenskab - og især fysik særligt på dén måde, at viden er hierarkisk, den bygger ovenpå – det nødvendigt at forstå det ene, før man kan forstå det næste.

”Det er for eksempel en rigtig god ide at have godt styr på mekanik og elektromagnetisme, før man tager hul på kvantemekanik. Vi gør derfor alt, hvad står i vores magt for at tilrettelægge studiet, så den viden bygges naturligt op, og så er der en verden, der åbner sig for de studerende”, siger han.

Kim Splittorff afløser Aksel Walløe Hansen, der har haft posten siden januar 2010. Aksel Walløe Hansen fortsætter som lektor med at forske og undervise i meteorologi. Kim Splittorff tiltræder stillingen som viceinstitutleder den 1. september, 2015. Han vil også fortsætte med at undervise, mens forskningen bliver i det omfang, tiden tillader.

Kontakt

Kim Splittorff, viceinstitutleder for undervisning, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, +45 3532-5359, mob: +45 2489-2498, split@nbi.ku.dk