Enrico Ramirez-Ruiz får Niels Bohr Professorat til udforskning af universet
Enrico Ramirez-Ruiz, der er professor i astronomi og astrofysik på University of California, Santa Cruz, USA, bliver Niels Bohr Professor i Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.
Niels Bohr Professoraterne uddeles af Danmarks Grundforskningsfond. Formålet er at tiltrække internationale topforskere til danske universiteter. Det er kun anden gang, at Grundforskningsfonden har uddelt Niels Bohr Professorater – første gang var i 2012. Før det havde fonden Niels Bohr gæsteprofessorater, som blev uddelt én gang i 2006. Fonden har i år uddelt syv Niels Bohr Professorater.
Professor og leder af Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet, Jens Hjorth har stået for at ansøge om at få Enrico Ramirez-Ruiz ansat som Niels Bohr professor.
”Enrico Ramirez-Ruiz er virkelig en internationalt anerkendt topforsker, og hans forskningsområde passer perfekt til vores forskning i Dark Cosmology Centre. Han forsker primært i universets voldsomme fænomener som supernova-stjerneeksplosioner, udbrud af gammastråling, sorte huller i galaksers centrum og andre fænomener, som ændrer sig over tid. Han er teoretiker og studerer fænomenerne ved hjælp af computer-simuleringer, mens en stor del af vores forskning er baseret på observationer med både rumteleskoper og store, landbaserede teleskoper. Det nødvendigt med begge metoder – observationer og teoretiske beregninger for at opklare, hvad det er, der sker”, fortæller Jens Hjorth.
Kortlægger voldsomme himmelfænomener
Jens Hjorth fortæller, at et nyt stort, internationalt teleskopprojekt, Large Synoptic Survey Telescope, LSST, som er under opbygning i Chile, vil kunne revolutionere udforskningen af det dynamiske univers. Det kommer til at kortlægge store dele af himlen hver eneste nat, og det vil kunne se selv svage objekter.
”LSST vil se med nye øjne på den variable himmel, og vi vil se en revolution indenfor udforskningen af universet, og vi vil gøre nye opdagelser, som vi slet ikke har forestillet os, forudser Jens Hjorth, og er meget glad for at have fået tilknyttet Enrico Ramirez-Ruiz, som netop kan være med til at opklare de fysiske processer ved hjælp af teoretisk beregninger.
Enrico Ramirez-Ruiz har rødder i Mexico, men han er uddannet på Cambridge i England og på Princeton i USA. Enrico Ramirez-Ruiz er nu professor i astronomi og astrofysik på University of California, Santa Cruz, USA, og han er også leder af Theoretical Astrophysics, Santa Cruz Institute. Hans ansættelse som Niels Bohr professor vil betyde, at han kommer til at være halvdelen af tiden i USA og halvdelen af tiden i Danmark. Det ser Jens Hjorth frem til.
”Ud over det rent forskningsmæssige arbejde, vil en stor del af Enrico Ramirez-Ruiz’s arbejde blive at være med til at talentudvikle de bedste unge forskere”, fortæller Jens Hjorth.
Niels Bohr Professoratet er en fem-årig bevilling på 30 mio. kr. Enrico Ramirez-Ruiz skal lede et forskningsteam, og bevillingen betyder, at der kan ansættes en tenure-track adjunkt samt flere postdocs og ph.d.-studerende. Desuden skal der afholdes højt-profilerede workshops og møder i København med topforskere og unge talenter fra alle verdensdele. Enrico Ramirez-Ruiz er allerede adjungeret professor i Dark Cosmology Centre. Ansættelsen som Niels Bohr professor vil ske i starten af 2017.