20. november 2017

Anja C. Andersen udnævnt til Professor i offentlighedens forståelse for naturvidenskab og teknologi ved Niels Bohr Institutet

Udnævnelse:

Dekanen har truffet beslutning om ansættelse af Anja C. Andersen som Professor i offentlighedens forståelse for naturvidenskab og teknologi ved Niels Bohr Institutet. Anja C. Andersen er hermed Danmarks første professor i offentlighedens forståelse for videnskaben, med det formål at stimulere offentlighedens interesse og entusiasme for videnskab.

Professoratet er det første af sin art i Danmark, og det er oprettet med henblik på aktivt at fremme offentlighedens forståelse af naturvidenskab og teknologi, og derigennem kvalificere samfundet.

Anja Andersen

Anja C. Andersen er udnævnt til Danmarks første Professor i offentlighedens forståelse for naturvidenskab og teknologi, med det formål at stimulere offentlighedens interesse og entusiasme for videnskab

Det er essentielt for den demokratiske debat at sikre en general forskningsindsigt og bidrage til at løfte barren for politiske debatter og beslutninger. En vej i den retning går mod at fremme begejstringen for naturvidenskab og forskning allerede i en tidlig alder, også for at sikre fødekæden til de naturvidenskabelige uddannelser og arbejdsmarkedet.

Anja C. Andersen blev udnævnt til lektor ved Niels Bohr Institutet i 2005. Hun har tidligere være tilknyttet Nordisk Institut for Teoretisk Fysik, Uppsala Universitet og Friedrich Schiller Universitet. Hendes forskning i astrofysik er internationalt anerkendt og har fokus på at kortlægge, hvornår og hvordan materialerne til planetdannelse blev til. Hun har desuden ydet en ekstraordinær indsats for at formidle budskabet om at naturvidenskab er interessant, relevant og tilgængeligt for både børn og voksne.

Hun har de senere år modtaget adskillige æresbevisninger, herunder H.C. Ørsted Sølvmedalje fra Selskabet for Naturlærens Udbredelse (2016), Lysets Års formidlingspris fra Dansk Fysisk Selskab (2015), Direktør N. Bang og Hustru Yrsa Bang født Troensegaards stipendium for fremragende forskning (2014), Københavns Universitets SCIENCE Formidlingspris (2011), Bergsøefondens Formidlingspris (2009), Mathildeprisen for ligestillingsfremmende aktiviteter (2009), Dansk Magisterforenings Forskningspris (2008), DRs Rosenkjærpris (2006), Kristine Meyers legat fra Selskabet for Naturlærens Udbredelse (2006), The Outstanding Young Person of the year, TOYP 2006, for "Academic achievement and leadership", EUs Descartespris for fremragende forskningsformidling (2005), Danmarks Forskningskommunikationspris fra Forskningsministeriet (2004), Allan MacIntosh Formidlingspris (2000) og udnævnt til Årets Forfatter af Dansk Astronomisk Selskab (1997). I 2007 blev Anja C. Andersen medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV).

Kontakt

Anja Cetti Andersen, Professor, DARK, Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, Telefon: +45 35 32 58 92 Mobil: +45 51 48 36 88 Email: anja@nbi.ku.dk