Carlsberg eksporterer til Mars
Morten Bo Madsen, leder af Mars-gruppen på Niels Bohr Institutet har fået en bevilling på 2,5 millioner kroner fra Carlsbergfondet til projektet: A Field Trip 250 million km from home – Salary for Essential Expert and Materials and Parts for Danish Experiments on NASA’s 2020 Mars Mission.
Muligheden for, at der kan eksistere liv på Mars har altid tiltrukket videnskabelig interesse. Liv, som vi kender det, er afhængigt af vand, og forskerne ved, at Mars tidligere har haft store mængder af flydende vand, mens der nu er masser af vand i form af is.
Gennem videnskabelige eksperimenter og deltagelse i alle NASA’s Mars landere og rovere lige siden Mars Pathfinder i 1997 har Niels Bohr Institutet været en integreret del af Mars-udforskningen, som har ført til viden om planetens vand, mineralindhold, klima og livsbetingelser gennem tiden.
”Vi ved nu, at der findes områder på Mars, hvor livet – hvis det var der, har kunnet trives og formere sig. Men det afgørende spørgsmål er stadig, om disse tilsyneladende favorable vilkår nogensinde har ført til, at der er opstået liv på Mars”, siger Morten Bo Madsen, leder af Mars-gruppen på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.
Det skal NASA’s næste Mars 2020 Mission forsøge at opklare, og Mars-gruppen på Niels Bohr Institutet skal deltage i denne mission.
“Vi er blevet inviteret til at deltage i tre eksperimenter med ret til at få direkte adgang til alle videnskabelige data efterhånden som de strømmer ind fra missionen på Mars. Målet er at finde prøver, som kan fortælle os om mineralsammensætningen, hjælpe os med en præcis datering af udvalgte områder af overfladen og lede efter spor efter tidligt liv”, fortæller Morten Bo Madsen.
Deltagelsen i Mars-missionen er – indtil videre - sikret med en bevilling på 2,5 mio. kr. fra Carlsbergfondet. Bevillingen kom på et kritisk tidspunkt, fordi Niels Bohr Institutet skulle levere meget nødvendige elementer til missionen, og der ikke var midler til indkøb af dele til fremstilling af disse instrumentdele.
”Bevillingen sikrer midler til indkøb af dele til fremstilling af de instrumenter, som vi skal levere til missionen og sikrer ansættelsen af en uundværlig ekspert. Med bevillingen får danske forskere og studerende indflydelse på forberedelserne af Mars-missionen og mulighed for direkte adgang til de videnskabelige resultater, når missionen i 2021 lander på Mars. Missionens formål er at finde og indsamle de allerførste prøver, som skal sendes tilbage til Jorden med en efterfølgende mission, så med fortsat støtte, vil dansk forskning være med i front i opklaringen af, om livet nogensinde udviklede sig på Mars”, siger Morten Bo Madsen.
Bevillingen fra Carlsbergfondet er for perioden 1. januar, 2017 til 30. juni, 2019 og vil primært blive brugt til at ansætte ph.d. Kjartan Kinch. Han er ’Co-Investigator’ på missionens hovedkamera, Mastcam-Z, og hans ekspertområde er kalibrering af billeder fra Mars’ overflade.