27. juni 2017

Jan W. Thomsen bliver ny institutleder på Niels Bohr Institutet

Ny institutleder:

Jan W. Thomsen kommer fra posten som leder af forskningsgruppen kvantemetrologi på Niels Bohr Institutet, og han overtager posten som institutleder den 1. september 2017.

Jan W. Thomsen

Jan Westenkær Thomsen overtager posten som institutleder den 1. september efter Niels Obers, der har fungeret som konstitueret institutleder siden 1. januar 2017. Forhenværende institutleder Robert Feidenhans'l forlod posten til fordel for en stilling som administrerende direktør for det store europæiske forskningscenter XFEL i Hamburg.

'Arbejdet som institutleder på Niels Bohr Institutet er en meget betroet, ærefuld og en superspændende opgave', siger Jan W. Thomsen, og tilføjer, at han ser frem til arbejdet med at fastholde og udbygge den fremragende forskning og undervisning, der udgør instituttets DNA. 

Uddannet og forsker på Niels Bohr Institutet

Jan W. Thomsen er selv uddannet på Niels Bohr Institutet. Han har en Ph.D. fra Université Paris-Sud i laser og atomfysik, som siden udviklede sig mod et forskningsfelt i kvantemetrologi og atomure. Efter en post doc stilling på Niels Bohr Institutet i 1995 fik han en stilling på Utrecht Universitet, men blev hentet hjem til Niels Bohr institutet på en Carlsberg bevilling i 1998. I 2007-2008 var han ansat som Fellow på JILA, Universiy of Colorado.     

Han forsker i atomure, hvor atomer og lasere skaber nogle meget præcise kvantemekaniske penduler. Disse ure taber kun et sekund på ca. 13 milliarder år og finder en række anvendelser inden for fundamental fysik og teknologi. I Jan Thomsens forskningsgruppe er der fokus på at gøre disse ure bedre og mere kompakte ved brug af kollektive kvantemekaniske effekter af kolde atomer. Et andet projekt undersøger muligheden for at anvende simple molekyler som frekvensstandard i forbindelse med f.eks. højhastighed telekommunikation og generering af ultrastabile mikrobølgekilder.   

Nu bliver det Niels Bohr Institutets fremme, der bliver hans fokus. 'Det bliver en stor opgave at løfte arven efter de tidligere institutledere Robert Feidenhans'l og Niels Obers, der har gjort et fortrinligt stykke arbejde', siger han, og han glæder sig til at udbygge samarbejdet med forskere, ansatte og studerende.

Jan Thomsen ser det som en vigtig del af stillingen, at have en aktiv tilknytning til forskningsmiljøet som forsker og som underviser, da man som faglig leder må have en god kontakt til hvad der rører sig på forsknings- og undervisningsfronten. Han modtog instituttets undervisningspris 'Jens Martin Prisen' i 2015, og i 2016 kårede Fakultetet ham til Årets Underviser.

I nær fremtid samles instituttet under nye moderne rammer i den nye Niels Bohr Bygning. Jan Thomsen ser det som en gylden mulighed for at øge instituttets sammenhængskraft og tværfaglighed omkring et fleksibel forskningsmiljø. Det er også en kolossal logistisk opgave, der kræver nøje planlægning på alle niveauer, ikke mindst økonomisk, udtaler Jan Thomsen.

Jan W. Thomsen tiltræder sin nye stilling som institutleder den 1. september 2017.

Kontakt

Jan W. Thomsen, Lektor og leder af den kvanteoptiske gruppe Ultrakolde Atomer, Mobil: +45 51680410 E-mail: jwt@fys.ku.dk

Emner