19. september 2019

Erik Høg modtager Preis der Astronomischen Gesellschaft für Instrumenten-entwicklung 2019

Pris:

Preis der Astronomischen Gesellschaft für Instrumenten-Entwicklung 2019 går til Erik Høg, 87 år gammel, som den ene af tre prismodtagere. Erik Høg modtager prisen sammen med forskerne Lennart Lindegren og Michael Perryman. Erik Høg har, som den ene tredjedel af dette trekløver, arbejdet gennem et langt forskerliv med astrometri, eller mere populært, opmåling af rummet. Det lyder måske ikke så fashionabelt som forskning i eksploderende stjerner eller supermassive sorte huller, men nøjagtigheden i de målinger vi har af afstande i universet, er fuldstændig afgørende for vores muligheder for at gøre nye opdagelser. Det er et af astronomiens absolut mest grundlæggende værktøjer, og mange andre dele af astronomien er helt afhængige af det.

Erik Høg fotograferet af Ola Jakup Joensen

Prisen honorerer ”Design, udvikling, konstruktion og/eller betydelig udvikling af astronomiske instrumenter, som har ført til væsentlige fremskridt i den astrofysiske forskning”. Priskomiteen fortsætter med begrundelsen for at give netop Erik Høg, Lennart Lindegren og Michael Perryman 2019 prisen: Prisen gives ”for det enorme og vidunderligt succesfulde arbejde, der er lavet indenfor design, planlægning og forberedelse af instrumenteringen af Gaia missionen. Som I ved, bedre end nogen, har Gaias resultater allerede ført til enorme fremskridt i astronomisk forskning, Gaia DR2 har haft indflydelse på nærmest alle dele af astronomien, fra solsystemet og det interstellare medium, over stjernefysik, forskning i Mælkevejen, nære og fjerne galakser til kvasarer og kosmologiske spørgsmål, med meget mere undervejs”.

Erik Høg har gennem hele sin lange karriere været dybt involveret i design og konstruktion af de satellitter, der foretager astrometriske målinger. Det gælder både Hipparcos satellitten, som blev opsendt i 1989 og efterfølgeren Gaia, som blev sendt op i 2013. Den fungerer stadig. Erik Høg modtager prisen sammen med de to andre prismodtagere, og giver et foredrag ved Astronomische Gesellschafts årsmøde i Stuttgart, Tyskland.