21. marts 2022

Ny forskning i at kvantificere kvanteeffekter på sorte huller

DNRF Chair bevilling:

Professor i fysik, Vitor Cardoso fra Niels Bohr Institutet, NBIA, Københavns Universitet har modtaget en DNRF Chair bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond til at undersøge og kvantificere kvanteeffekter på astrofysiske sorte huller

Black hole cloud

Professor Vitor Cardoso fra Niels Bohr Institutet, NBIA, Københavns Universitet har modtaget en DNRF Chair bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond til at undersøge og kvantificere kvanteeffekter på astrofysiske sorte huller.

Vitor Cardosos forskning bruger sorte huller som drivkraft for nye forskningsresultater, som en indgang til at forstå det mørke indhold i vores univers, men også til at teste selve grundprincipperne i den almene relativitetsteori. Som DNRF Chair vil Vitor Cardoso opbygge en talentfuld tyngdekraftsgruppe på Niels Bohr Institutet og bygge videre på instituttets ekspertise til at skabe et fællesskab af førende forskere i gravitationsfysik og dermed fremme vores forståelse af tyngdekraften.

”Jeg er begejstret for at være modtager af en DNRF Chair bevilling. Jeg flyttede til Danmark og til Niels Bohr Institutet for at etablere et team, der kunne fortsætte Niels Bohrs drøm om at forstå kvanteverdenen, ved også at inkludere tyngdekraften i ligningen. DNRF Chair bevillingen er et kvalitetsstempel i denne drøm og en måde at tiltrække de allerbedste inden for feltet til Danmark på," siger professor Cardoso.

DNRF Chair virkemidlet blev igangsat i 2020 med det overordnede formål at styrke danske forskningsmiljøer ved at bringe både internationale og danske forskere til Danmark og er indtil videre blevet tildelt 8 andre forskere, heraf 6 forskere ved Københavns Universitet.

Professor Poul Henrik Damgaard, leder for Niels Bohr International Academy udtaler: ’Vi er stolte af at kunne byde Vitor Cardoso velkommen på Niels Bohr International Academy. Som en af verdens førende forskere inden for gravitationsfysik, vil han i København etablere et af Europas stærkeste forskningscentre på dette område.’

Prof. Cardosos DNRF Chair bevilling løber over 3 år med opstart den 1. oktober 2022.

Vitor Cardoso er professor i fysik, Villum Investigator og DNRF Chair på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.
Professor Vitor Cardoso forskning bruger sorte huller som drivkraft for nye forskningsresultater, som en indgang til at forstå det mørke indhold i vores univers.

Om professor Vitor Cardoso

Vitor Cardoso er professor i fysik, Villum Investigator og DNRF Chair på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet siden 2022. 

Prof. Cardoso opnåede sin ph.d. i fysik ved Instituto Superior Técnico (IST) i 2003 og har haft postdoc-stillinger ved University of Mississippi og Washington University, St. Louis, før han blev adjunkt ved IST i 2010. I løbet af hans tid i Portugal var han også tilknyttet andre prestigefyldte institutioner, herunder Perimeter Institute, CERN og Waseda Institute for Advanced Studies.

Han er også Distinguished Visiting Professor ved Universidade Federal Pará i Brasilien og Van der Waals Chair i Amsterdam. Vitor Cardoso blev professor i fysik ved IST i 2016, og han er grundlægger og nuværende leder af den tyngdekraftsfokuserede GRIT-gruppe i Lissabon.

Læs mere om Vitor Cardoso her 

Emner