Albert Sneppen: Hvad sker der på kanten af et sort hul?
Stjerneforsker Albert Sneppen tager os med på en rejse ud til et sort hul i midten af vores egen galakse og forklarer den vilde astrofysik undervejs.
På afstand vil et sort hul ligne en perfekt kugle. Ser du på den, ser du lige ind i sort mørke, ren intethed. Det eneste, et sort hul gør, er at spise stof, gas og stjernerester, der kommer for tæt på.
Og så er der sindssygt varmt omkring et sort hul, 1.000 gange mere end Solens indre, hvilket får stoffet omkring hullet til at lyse op.
Alt det kan vi observere på behørig afstand.
Men vil vi være klogere på, hvad der egentlig sker, når stof kommer for tæt på et sort hul, bliver suget ind og slugt af intetheden, skal vi tættere på.
Derfor er forskernes redaktør på Videnskab.dk, Anders Høeg Lammers, trukket i rumdragten og taget på en guidet tur med fysiker Albert Sneppen ud til Mælkevejen, hvor det sorte hul ‘Sagittarius A*’ ligger.
Inde fra rumskibets trygge rammer vil Albert Sneppen i denne Forskerne formidler-podcast forklare den vilde astrofysik bag sorte huller, imens Anders Høeg Lammers lader sig suge ind af det sorte hul, hvor han blandt andet bliver opløst til atomer og oplever, at tid og rum bytter plads.
Lyt til podcasten på Videnskab.dk her