Uffe Gråe Jørgensen: DART ændrede asteroides retning i rummet
I denne uge blev resultaterne af NASA's Double Asteroid Redirection Test (DART) publiceret som forsidehistorie i Nature. Astrofysiker, professor Uffe Gråe Jørgensen fra Niels Bohr Institutet har deltaget i udregningerne af resultaterne og er meget tilfreds.
DART eksperimentet bestod i at sende en satellit på en 11 millioner km lang rejse gennem rummet for at ramme en asteroide, som er i kredsløb omkring en større asteroide.
Asteroide-rumskib sammenstød kan redde Jorden fra katastrofalt nedslag
Menneskehedens første forsøg på at omdirigere asteroider, som kan risikere at kollidere med Jorden – missionen: NASA Double Asteroid Redirection Test Satellite (DART) - har haft heldet med sig. Det lykkedes i efteråret 2022 at ramme den 150 m (i diameter) store måne Dimorphos, som kredser omkring den 760 m store asteroide eller NEO (Near Earth Object) Didymos.
Forsøget blev observeret fra det danske teleskop i Chile, og viste at det er muligt at skubbe til en asteroide så den kommer ud af kollisionskurs med Jorden.
Professor Uffe Gråe Jørgensen fortæller til videnskabsjournalist Jens Degett om, hvor stort problemet med fritflyvende asteroider er, og hvad vi kan gøre ved det. Blandt andet mangler der et teleskop som kan overvåge meteoritbaner på den nordlige halvkugle. Sådan et vil kunne øge klodens beredskab væsentligt.
Podcasten er en del af vores projekt "Historier om Dansk Rumforskning" støttet af Otto Mønsteds Fond og Thomas B. Thriges Fond.
Kredit: Jens Degett, © Science Stories ApS
Animation af kendte asteorider, som Uffe Gråe Jørgensen omtaler i podcasten:
www.youtube.com/watch?v=vfvo-Ujb_qk
Hør podcasten her: https://soundcloud.com/science_stories/dart-aendrede-asteroides-retning-i-rummet
Emner
Science Stories fortæller historier om videnskab baseret på nysgerrighed og fascination af viden og indsigt, men vi kan også være kritiske og stille spørgsmål ved veletablerede dogmer.
Vi stræber efter at forstå grundlaget for viden og sætte den i perspektiv.
Redaktionen er uafhængig og ikke underlagt udefrakommende politiske eller kommercielle interesser.
Jens Degett, © Science Stories ApS
nature-forside.png