24. april 2023

Uffe Gråe Jørgensen: DART ændrede asteroides retning i rummet

Asteroide beredskab:

I denne uge blev resultaterne af NASA's Double Asteroid Redirection Test (DART) publiceret som forsidehistorie i Nature. Astrofysiker, professor Uffe Gråe Jørgensen fra Niels Bohr Institutet har deltaget i udregningerne af resultaterne og er meget tilfreds.

Professor fra Niels Bohr Institutet Uffe Gråe Jørgensen

DART eksperimentet bestod i at sende en satellit på en 11 millioner km lang rejse gennem rummet for at ramme en asteroide, som er i kredsløb omkring en større asteroide.


Asteroide-rumskib sammenstød kan redde Jorden fra katastrofalt nedslag

Menneskehedens første forsøg på at omdirigere asteroider, som kan risikere at kollidere med Jorden – missionen: NASA Double Asteroid Redirection Test Satellite (DART) - har haft heldet med sig. Det lykkedes i efteråret 2022 at ramme den 150 m (i diameter) store måne Dimorphos, som kredser omkring den 760 m store asteroide eller NEO (Near Earth Object) Didymos.

https://nbi.ku.dk/Nyheder/nyheder_2023/asteroide-rumskib-sammenstoed-kan-redde-jorden-fra-katastrofalt-nedslag/ 


Forsøget blev observeret fra det danske teleskop i Chile, og viste at det er muligt at skubbe til en asteroide så den kommer ud af kollisionskurs med Jorden.

Professor Uffe Gråe Jørgensen fortæller til videnskabsjournalist Jens Degett om, hvor stort problemet med fritflyvende asteroider er, og hvad vi kan gøre ved det. Blandt andet mangler der et teleskop som kan overvåge meteoritbaner på den nordlige halvkugle. Sådan et vil kunne øge klodens beredskab væsentligt.

Podcasten er en del af vores projekt "Historier om Dansk Rumforskning" støttet af Otto Mønsteds Fond og Thomas B. Thriges Fond.

Kredit: Jens Degett, © Science Stories ApS

Animation af kendte asteorider, som Uffe Gråe Jørgensen omtaler i podcasten:
www.youtube.com/watch?v=vfvo-Ujb_qk

Hør podcasten her: https://soundcloud.com/science_stories/dart-aendrede-asteroides-retning-i-rummet 

Emner