3. oktober 2023

Morten Kjærgaard: Hvad er Entanglement?

Kvantecomputeren:

Hvis du tror at det kvantemekaniske univers er ubegribeligt, så hold på hat og briller, når vi dykker ned i det sammenfiltrede kvanteunivers sammen med Morten Kjærgaard, Lektor i Kvanteinformationsfysik, der er med i forreste række i udviklingen af kvantecomputeren.

Morten Kjærgaard fra Center for Quantum Devices på Niels Bohr Institutet fortæller om det nærmest ubegribelige fænomen Entanglement, eller Sammenfiltring som det også kaldes på dansk.

I den kvantemekaniske verden opfører alt sig totalt anderledes end det vi er vant til i den klassiske fysik. Hvis man zoomer tæt nok ind på de enkelte partikler, så ophører den klassiske fysik, og et nyt sæt spilleregler opstår for de mindste elementer. Og et af de fænomenter er Entanglement.

Hør Morten Kjærgaard fra Center for Quantum Devices på Niels Bohr Institutet forklare det næsten ubegribelige fænomen "Entanglement", eller "Sammenfiltring" som det også kaldes på dansk.

Hvis man spørger en elektron (lad os sige det f.eks. er en bold), hvilken tilstand er du i/hvilken farve er du - sort eller hvid? Så er den ingen af delene før du måler/ser efter. Svaret på spørgsmålet er altid enten sort eller hvid.

Kunsten er at kunne kontrollere denne sammenfiltring af to partikler, hvis det skal lykkes at lave en fungerende kvantecomputer.

Vært: Huxi Bach.

Gæst: Morten Kjærgaard.

https://www.dr.dk/lyd/special-radio/ubegribeligt/ubegribeligt-2023/ubegribeligt-entanglement-11162305397

Emner