13. januar 2023

Minik Rosing: Mennesket er en planetdannende kraft

Geologi:

Vi er ikke ’Jordens børn’, vi er de voksne her. Så det er vores ansvar at sikre, at planeten er et sted, vi kan overleve, siger Minik Rosing.

Professor Minik Rosing
Minik Rosing er en grønlandsk geolog, Leder af Geologisk Museum og Professor i Geologi ved Københavns Universitet. Uddannet i Danmark og USA har han deltaget i den geologiske udforskning af Grønland. Rosing dokumenterede for få år siden kemiske spor af det hidtil ældste kendte liv til dato. Foto: Les Kaner

Minik Rosing, geolog, om opgaven med at holde Jorden beboelig for vores egen skyld

Lige nu undersøger den verdenskendte geolog, hvad der sker, når man gøder marker i Ghana med gletsjer-mel fra Grønland – iskapperne i Arktis kværner nemlig underlaget til et pulver, som er så sprængtfuldt af næringsstoffer, at vi kan sprede det ud et mere udpint sted på kloden for at skabe bedre afgrøder og dermed større velstand dér. En slags kortslutning af Jordens system.

Hør også Minik Rosing – der er professor i geologi ved det interdisciplinære Globe Institute på Københavns Universitet – forklare, hvorfor fotosyntesen i et lille, grønt blad er så meget mere blæret end både vulkaner og jordskælv, og hvorfor han ikke er det mindste bekymret for livet på Jorden.

Minik Rosing er verdensberømt for sin forskning i Grønlands undergrund, der førte til, at vi i 1999 måtte flytte vores idé om, hvornår livet på Jorden opstod, små 200 millioner år tilbage. Minik Rosing er medlem af Videnskabernes Selskab og har modtaget en lang række hædersbevisninger, bl.a. Rosenkjær-prisen, H.C. Ørsted Prisen og Rungstedlundprisen. Hans seneste bog, ’Rejsen til tidernes morgen’ (Gyldendal, 2018) beskriver, hvordan livet har påvirket landjorden, havet og atmosfæren, og er et glimrende afsæt for lyttere, der vil vide mere.

Værter: Professor Anja C. Andersen & journalist Mikkel Frey Damgaard

Gæst: Professor Minik Rosing

Redaktør for Videnskabsår22: Mette Holbæk

Producer: Benjamin D’Souza for Podimo

Tilrettelægger: Pernille Ehlers-Hansen & Laura Kabell

Hør podcasten her: https://podcasts.apple.com/dk/podcast/mennesket-er-en-planetdannende-kraft-minik-rosing-geolog/id1642292405?i=1000594154797&l=da