Thomas Heimburg: Nerverne virker måske ikke som vi troede
Nogle gange sker det i videnskaben at det man mente var en fuldstændig beskrivelse af et fænomen pludselig viser sig at være helt anderledes end det man troede det var. Professor Thomas Heimburg er fysiker og leder en forskergruppe på Niels Bohr Institutet som arbejder med en model for, hvordan nerver fungerer, som vender op og ned på den gængse opfattelse af nervesignaler.
Selv om Professor Thomas Heimburg møder modstand i videnskabelige kredse med sin nye model, så har den imidlertid nogle fordele som gør den mere end interessant:
Den forklarer nemlig hvordan bedøvelsesmidler virker på nerveceller. Den giver også en god forklaring på hvorfor hjernen ikke bliver overophedet af energi fra de mange elektriske nerveimpulser den modtager,
Den giver desuden også en god forklaring på hvorfor nerveimpulser bevæger sig med lydens hastighed og ikke lysets hastighed, som man ellers skulle tro ved en elektrisk impuls.
Hvis Professor Thomas Heimburg har ret i sin nye forklaring på nervesignaler, så skal lærebøgerne skrives om, og måske bliver det muligt at behandle smerter på en helt ny måde, end det man gør med traditionel medicinsk behandling.
Imidlertid er Neuroforsker Rune Bergs forskningsgruppe fra Panum Instituttet meget uenig, i fysikernes model fra Niels Bohr Institutet. Ingen har kunnet endeligt bevise, hvem som har ret.
Interviewet med Rune Berg i sidste uges podcast kan med fordel høres før podcasten med Professor Thomas Heimburg.
Hør podcasten her: https://soundcloud.com/science_stories/rerun-nerverne-virker-maaske-ikke-som-vi-troede
Science Stories fortæller historier om videnskab baseret på nysgerrighed og fascination af viden og indsigt, men vi kan også være kritiske og stille spørgsmål ved veletablerede dogmer.
Vi stræber efter at forstå grundlaget for viden og sætte den i perspektiv.
Redaktionen er uafhængig og ikke underlagt udefrakommende politiske eller kommercielle interesser.
Jens Degett, © Science Stories ApS