21. februar 2024

Fysiker-fænomenet med de vilde drømme

78 Platin:

Danske Albert Sneppen vågner med et sæt. "Hvorfor fanden drømmer jeg om pi-faktoren?" tænker han. På det her tidspunkt ved den unge fysikstuderende ikke, at hans menneskelige intuition forsøger at forklare ham noget.

Albert Sneppen

Hvor kommer grundstofferne fra?

Nogle af de tungeste grundstoffer, som for eksempel platin, stammer fra vilde neutronstjernekollisioner. En kollision, der blev målt i 2017, skabte for eksempel platin svarende til en mængde af 500 gange jordens masse.

I episode 78 om platin skal du høre om Albert Sneppen, der i en alder af 23 år afleverer et speciale, som strider mod årtiers detaljerede analyser. Et speciale som kan udvide forståelsen af universet og samtidig forklare, hvor de tungeste grundstoffer - som for eksempel platin - kommer fra.

Stjerneforskeren på kun 25 år, Albert Sneppen, har skabt ny og helt banebrydende viden om netop neutronstjernekollisioner i sin specialeafhandling. Så banebrydende, at han fik den tryk i det meget velansete tidsskrift, Nature.

Og et af de manglende elementer til at få hans udregningerne helt på plads kom til ham - i en drøm.

Hvis du er nysgerrig på det, vil jeg anbefale dig at lytte til podcasten ‘Rumsnak’ der har lavet et afsnit med titlen “Vi er alle sammen lavet af stjerner”: https://rumsnak.fireside.fm/33 

RumSnak er en podcast om de danske rumaktiviteter inden for både teknologi, forskning og forretning. I hvert afsnit dykker værterne Tina og Anders sammen med en ekspert ned i et rumrelateret emne.

Podcasten er blevet til med støtte fra Novo Nordisk Fonden. Hvis du vil vide mere kan du besøge vores website periodisk.dk

Afsnittet er skrevet og tilrettelagt af:

  • Mads Gordon Ladekarl
  • Tor Arnbjørn og Dorte Palle er producere
  • Rene Slott står for lyddesign og mix
  • Simon Bennebjerg er vært

Hør podcasten her >>

Emner