5. december 2012


 

Niels Bohr, fysiker (1885 - 1962)

Bohr-filmen, der er produceret med støtte fra NordeaFonden, er én af en række film om kendte danskere, der ligger begravet på Assistens Kirkegården på Nørrebro i København. Filmene kan opleves "on the spot" på kirkegården, hvor de pågældende personer er begravet.

Produceret af: Story Field for Kulturcentret Assistens
Produceret med støtte fra: Nordea
Varighed: 05:35


Niels Henrik David Bohr blev født den 7. oktober 1885 i København. Hans far, Christian Bohr, var professor i fysiologi ved Københavns Universitet, og hans mor, Ellen Adler Bohr, kom fra en velhavende familie, der var kendt i danske bank- og politikerkredse. Niels Bohr havde en ældre søster, Jenny Bohr, og en yngre bror, Harald Bohr.

Niels BohrBørnene voksede op i et hjem, hvor nysgerrighed og interesse for videnskab var en naturlig del af hverdagen. Christian Bohr, som to gange var blevet nomineret til en Nobelpris, havde tit gæster fra de danske videnskabelige kredse, og Niels og hans søskende fik lov til at lytte med på de voksnes videnskabelige diskussioner.

Da Niels Bohr var syv år, begyndte han i skole på Gammelholm Latin- og Realskole. Hans klasse var den sidste, der gik ud af skolen under den gamle skolelov, men selvom skolen var streng og formel, voldte den ham ingen problemer. Måske fordi skolens lærdom i høj grad blev suppleret af undervisning i hjemmet.

Niels klarede sig godt i de fleste fag, og han var nummer ét i sin klasse. Hans værste fag var dansk stil, og han havde store problemer med at opfylde de formelle krav, der blev stillet. Der findes mange anekdoter om hans danske stile. Han skrev engang følgende stil: "En tur i havnen: Min bror og jeg gik en tur i havnen. Der så vi skibe losse og lade." Han var kommet til denne allitteration efter lange overvejelser og forsøg, og han kunne slet ikke forstå lærerens manglende forståelse for den.

Læs også om han liv som studerende, hans atommodel og nobelprisen, tilblivelsen af Niels Bohr Institutet, Københavnerfortolkningen, kernefysik og krig samt hans sidste år.

Læs mere om Niels Bohrs liv her >>