13. august 2012

Er der fejl i Almanakken?

Hej Spørg om Fysik
I listen over "Astronomiske fænomener år 2012 for København" finder man bl.a.:

  • 11 august: 22:05 Jupiter 1,0° N f. Månen og
  • 13 august: 21:46 Venus 0,3° N f. Månen.

For begge de nævnte tider er månen endnu ikke gået op set fra København,. jvf. Almanakken p. 31. Er det en fejl, at de 2 begivenheder er medtaget i listen, eller har jeg misforstået noget?

Med venlig hilsen
HSK

Tak for spørgsmålet som jeg lige har fået tilsendt. Vi er altid glade for interesserede læsere som undrer sig over Almanakkens oplysninger.

Very Large Telescope

I forgrunden ses VLT (Very Large Telescope) og i bag-
grunden til venstre ses halvmåne og planeten Venus.
Credit: ESO

Svaret på spørgsmålet er, at oplysningen om månens og planeternes positioner i forhold til hinanden ikke er en fejl. Det tidspunkt, som angives i Almanakken er, hvornår de er tættest på hinanden. Almanakkens læsere kan måske spørge sig selv, hvad de kan bruge oplysningen til, når månen og planeten ikke er over horisonten.

På s. 31 i Almanakken kan man se, at både Månen og Jupiter står op og går ned ca. samtidigt omkring 11. aug. De ses også nær ved hinanden på himlen, og det ændrer sig med tiden, men ikke ret meget på få timer. Få timer efter, at både planeten og Månen er over horisonten, vil de altså stadig være meget tæt på hinanden og det er et flot syn.

Lignende forhold gælder for Venus og Månen den 13. august. Det som desuden er specielt er at der også vil være mange stjerneskud (Perseiderne) de næste dage.

Jeg håber at dette er fyldestgørende svar.

Med venlig hilsen
Birgitta Nordström