Halvmånens stilling på Gran Canaria
Hej Malte
På en tur til Gran Canaria betragtede vi en halvmåne, og konstaterede at den lå nederst i cirklen. Når vi ser en halvmåne i Danmark er den typisk placeret i hhv. venstre eller højre side.
Har vi ret i, at der er forskel på, når vi betragter den i hhv Danmark og andre lande, i dette tilfælde på Gran Canaria?
Med venlig hilsen
C H P
Når man er så langt sydpå ses månen drejet i en anden vinkel, end vi ser den her fra Danmark. Det bliver jo endnu mere udpræget, når man er i f.eks. Sydafrika, hvor solen jo står i nord ved middag.
Månen har bundet rotation, dvs. den vender altid samme side imod jorden. På Grand Canaria ændres vinklen til månen lidt, den jo er nogenlunde nær på (384 399 km, ca. 60 jordradier), så man kan se lidt af månen, man ikke ser fra Danmark til gengæld forsvinder lidt i den anden side. Solen er langt væk (1, 495 9772 * 1011 m, ca. 23 500 jordradier) så vinkelændringen til solen, kan ikke ses uden instrumenter. Det betyder også, at solens vinkel til månen ikke ændres synligt (uden instrumenter) ved rejser på jorden, og det man ser altså mere er det, at månen har et andet udseende fordi, dens overflade er synligt drejet i forhold til, hvad man ser her i Danmark.
Populært sagt kan man dog sige, at hvis vi låser himlen inkl. stjerner, Måne, Sol, osv. fast, på et givet tidspunkt (og 'stopper' Jordens rotation), så vil det vi ser, afhænge af, hvor på Jordens overflade vi står. Horisonten afhænger af stedet på Jorden, og det er det, der fx gør, at halvmånen på Gran Canaria "ligger ned", mens den i DK mere "står op". Det er også horisontforskellen, der gør at fx den nordlige stjernehimmel er helt anderledes at se på end den sydlige.
Bemærk i øvrigt, at månen når den står nær landskabet (lavt) ser større ud, et øjenbedrag som fremkommer fordi vi ubevist sammenligner månen med landskabet.
Med venlig hilsen
Jens Viggo Clausen, lektor i astronomi
Malte Olsen