
Ilt i rummet
Hvor meget ilt kan man have med sig i en rumraket, og hvor langt ville man kunne rejse væk?
Hilsen Anna

Svar:
Et menneske har brug for knap et kg ilt om dagen. Til kortere missioner kan man medbringe ilttanke. For eksempel medbringer NASA's Orion-rumskib tre tanke på hver 90 kg ilt til fire astronauter, som dermed kan trække vejret i ca. tre uger.
Til længerevarende missioner — f.eks. på Den Internationale Rumstation — producerer man ilt ved den proces, der hedder elektrolyse.

Den Internationale Rumstation laver sin egen ilt, men har for en sikkerheds skyld også et par ilttanke med om bord. Desuden har de nogle "engangs-ilt-generatorer", som kan lave ilt ved at brænde Litiumperklorat (LiClO4). Kredit: ESA/NASA.
Når man ånder ilt ind, bliver det lavet om til vand og CO₂, som så kan laves tilbage til ilt vha. elektrolyse. Det har jeg skrevet et andet svar om her: https://www.anisotropela.dk/brevkasse/hvordan-faar-man-ilt-i-en-rumraket.html
Som du kan se i svaret, dannes der methan som et restprodukt, så derfor kan man ikke bare blive ved i det uendelige. På ISS genbruger de omkring halvdelen af ilten. Til fremtidige Mars-missioner vil man være nødt til at finde en mere optimal måde at genbruge ilten, men vil vi ud i interstellare rejser, er vi nødt til at finde metoder, der genbruger ilten 100%.
Til det formål forskes der i brug af planter og alger, og også i kemiske metoder ligesom elektrolysen, som dog kræver mere energi. I nærheden af stjerner kan man få energi fra solceller, men hvis man ligger ude i det interstellar rum, er dette også et problem. Der findes også metoder med nogle keramiske plader (perovskit), som kan absorbere CO₂ udlede ilt, men det kræver meget høje temperaturer.
Jeg tror desværre ikke der ligger en løsning lige om hjørnet og venter. Men med lidt held er Jorden beboelig et par år endnu, så vi stadig har lidt tid til at tænke over det, inden vi må stikke af.
Bedste hilsener,
Peter Laursen, Astrofysiker og videnskabsformidler
Cosmic Dawn Center, Niels Bohr Institutet.