Større kometaktivitet i perioder?
Hej Spørg og Fysik
Jeg har bøger om de geologiske perioder i fortiden, hvor der skrives, at der i kultiden var stor kometaktivitet. Ved man, at nogle perioder i fortiden var mere aktive end andre med kometer?
Og var månen tættere på ex. i kridttiden (så hvis man tegner den, så laver man en stor måne) - dinosaurernes tid.
Hilsen og tak
H B
Generelt des længere tilbage man går i jordens historie, des flere kometer har der været i solsystemet, som kom nær jordbanen.
Halleys komet
Solsystemets støvsuger, Jupiter, fanger mange, og mange er landet på en planet igennem Jordens 4,5 milliarder års levetid. Man mener at der har været mange kometer og meteornedslag i den første halve milliard år af jordens levetid. Vi antager i øvrigt, at månen er nogenlunde lige så gammel se: Hvordan blev Månen til?
Der kan altså have været tale om lidt flere nedslag i kridttiden.
Månen nær horisonten ser stor ud
Afstanden mellem måne og jord ændret
Afstanden måne jord er også blevet ændret siden da, kridttiden regnes for gående fra 145,5 til 65,5 millioner år siden. Som det fremgår af henvisningen forøges afstanden til månen for tiden med 38 mm pr. år. Hvis vi antager, at denne hastighed er konstant (det er den nok ikke, den var større da månen var nærmere, fordi tidevandet var kraftigere) ville ændringen være 0,038 m/år * 145,5 * 106 år = 5,53 * 106m eller 5529 km, altså en størrelse i nærheden af jordradius.
Middelafstanden til månen er i dag 384 399 km, dvs. ændringen er 1,4 %, det giver kun mindre ændringer i den hastighed månens afstand øges med, så det er til dette formål en god antagelse, at denne hastighed har været næsten konstant. Månen har altså været lidt større at se på, ca. 1,5 %, men næppe noget som kan ses på øjemål, måske ville man ikke engang kunne se det på et foto før og efter, hvis det kunne fremstilles, men det var nok småt med fotografier i kridttiden.
Det er altså forfatterens eller kunstnerens frie fantasi, hvis månen tegnes større i kridttiden. Effekten vil alle kender at månen ser større ud når der er noget at sammenligne med, dvs. normalt når den er nær horisonten, virker langt større selv om det er en optisk illusion.
Det er svært at bedømme tings størrelser op imod himlen når man ikke kan skønne afstanden og ikke har et sammenligningsgrundlag.
Med venlig hilsen
Malte Olsen