3. september 2010

Lysende spor på himlen

Hej Spørg om Fysik
Her i weekenden så jeg og 2 venner noget underligt om natten. Der var 20-30 lysende ting der fløj på række - det larmede ikke, så det kunne ikke være fly eller hvad? Ved i hvad det var? 

Med venlig hilsen
VRC

Mit bedste bud på hvad I har set er et "stjerneskud". Det er en meteor som kommer ind i jordens atmosfære og brænder (nedbremses).

Stjerneskud på himlen

Billedet viser en byge af stjerneskud som kaldes Leoniderne, som ses omkring d. 17/11.

Det ses en kort tid som en lysende streg på himlen. Hvis den ikke brænder helt op, men rammer jorden kaldes det en meteorit. Nogle store meteoritter kan ses på Geologisk Museum i København (den ene står udenfor ved Nørrevold).

Ved en særlig kraftig byge i 1966 var der over 100 000 spor på en time. Stjerneskud viser sig hver klar nat, men f.eks. omkring 12. august er der særligt mange (Perseiderne). Næste gang der er en chance for at se mange stjerneskud er den 21. oktober (Orioniderne) ifølge beregninger .

En god kilde til hvad man kan de på nattehimlen er Almanakken (Københavns Universitets Almanak), som udkommer årligt og indeholder oplysninger om Solens og planeternes op- og nedgang, fænomener på nattehimlen for de fleste dage mv. Almanakken findes i de fleste boghandler. Den kan også købes på nettet. 

Med venlig hilsen
Birgitta Nordström