7. oktober 2016

Mørkt stof, mørk energi og antistof

Hej Spørg om Fysik
Jeg har læst og set i videoer, at man har indført "mørkt stof" i beregningerne for at få galakserne til at hænge sammen. Så har man indført "mørk energi" for at forklare, at universet udvider sig. Samtidigt er man opmærksom på, at ca halvdelen af alt stof i universet er antistof.

Kan man herfra udlede, at halvdelen af mørkt stof er antistof, og i så fald hvordan kan det vekselvirke med den tænkte sorte energi. Da energi er lig med masse (E=Mc2) så må halvdelen af den mørke energi også være negativ energi. Kan det teoretisk forklares, eller er der for meget teori i forhold til faktuel viden?

På forhånd tak

Med venlig hilsen
M P

 

Mørkt stof, mørk energi og antistof

Det er et interessant spørgsmål du stiller. Lad os først gribe fat i anti-stof. Det er rigtigt, at her på Jorden i en accelerator, når vi kunstigt skaber en partikel, så skaber vi samtidig en anti-partikel. Men observationer i universet viser, at der er enormt meget mere stof end anti-stof. Og nu taler jeg kun om almindelige partikler, som dem du og jeg består af.

Billedet viser vores nuværende opfattelse af fordelingen af mørk energi, mørkt stof og synligt stof

Det er faktisk et stort mysterium idag, hvorfor der er så meget mere stof end anti-stof. Hvis du har en elektron, så er dens anti-partikel en positron. Men hvad med en foton? Det viser sig at en foton er sin egen anti-partikel. På helt samme måde ved vi ikke idag, om mørkt stof (som er en partikel) har en anti-partikel på samme måde som en elektron har, eller om den er sin egen anti-partikel, ligesom en foton er.

Billedet viser hvordan man ud fra observationer af gravitationskræfterne (Hubble teleskopet) mener at udviklingen af fordelingen af mørkt stof har været

Når du taler om “vekselvirkning”, så skal en partikel og dens anti-partikel meget tæt på hinanden for at annihileres (og dermed blive konverteret til energi). Det sker enormt sjældent, så det er ikke et problem for vores målinger af mørkt stof.

Og så til det sidste, og vanskeligste af dit spørgsmål, mørk energi. Det ved vi stort set intet om. Det er rigtigt at vi tilfældigvis har givet det navnet “energi”, men på den anden side, så ved vi også, at det ikke opfører sig som en partikel. Det giver derfor ikke nogen mening at tale om “negativ energi” i den forbindelse. Problemet kommer fra det lidt dumme navn “mørk energi”, men det er lidt ligesom ordet “appelsin” som betyder “æbler fra Sina” .. og vi ved godt at æbler altså er noget andet end appelsiner.

Venligst
Steen H. Hansen