3. marts 2010

Iagttagelse af Orion

Hej Spørg om Fysik
Forfatteren Vagn Lundbye skriver i bogen "Tilbage til Island" om stjernebilledet Orion, som han har iagttaget den 26. august (2005) på Island. Kan det lade sig gøre?

Jeg mener, at Orion f.eks. først er synlig i Danmark fra begyndelsen af november.

Med venlig hilsen
P E M

Orion d. 26 august i Island: Den islandske almanak siger, at i Reykjavik står solen op kl. 5:51 (4:51 normaltid) og går ned kl. 21:06 (20:06 normaltid). De astronomiske tabeller er i normaltid, så det er den, der skal anvendes.

Betelgeuse i Orion har rektascention 5h 56m og Rigel 5h 15m (vinklen måles i timer, 24 timer er 360 idet jordens rotation er forholdsvis jævn).

Rektascension er en koordinat i det koordinatsystem som oftest anvendes på himmelkuglen. Det svarer til længdegrad på jorden. Rektascension for et objekt som står i syd på et givet tidspunkt kan for København aflæses i Tabel 3 i Almanakken (Københavns Universitets Almanak, s 82 i 2010 års udgave).

Den 25. august kulminerede således rektascensionen 22h ved midnat. Når solen står op kulminerer rektascensionen 2h og var da Betelgeuse 4 timer mod øst. I Reykjavik står solen op ca. en time efter. Deklinationen (den anden koordinat svarende til breddegrad) for solen er +10 grader  den 26. august og for Betelgeuse +7 grader (+ regnet imod nord).

Konklusion er, at man måske lige kunne se dele af Orion stå op om morgenen lige før Solopgang på den givne dag. Stjernerne i Orion er jo meget lysstærke.

Desuden stod Månen højt på himlen den 26. august 2005 ved solopgang, men den var kun halv, så dens lyste ikke så kraftigt.

Til oplysning: Betelgeuse kulminerer (står i syd) vid midnat den 22. december i København (se Tabel 4, s. 83, i Almanakken). Jeg kan godt forstå spørgsmålsstilleren, som undrer sig.

Mere vejledning findes i Københavns Universitets Almanak som bl.a.

indeholder et væld af oplysninger om solen, månen og planeterne:

Forskellige termer vist på Jorden

Med venlig hilsen
Birgitta Nordström
Malte Olsen