12. september 2010

Er det en stjerne eller planet?

Hej Spørg om Fysik
Jeg har de sidste par uger set et lysende objekt fra ca. kl 19:00. Det starter i sydøst og ender i nordvest, og jeg ser ingen andre lysende objekter udover fly på himlen, set fra mit vindue går det over Niels Bohr Institutet på blegdamsvej i starten, og det bruger ca 3 timer til at jeg ikke kan se den mere - dvs. når det har nået Jagtvej/Tagensvej krydset.
Hvad kan det være ?

Med venlig hilsen
H H

Tak for spørgsmålet. Jeg ved ikke præcis hvorfra spørgeren kigger stjerner, men det må være NV for NBI på Blegdamsvej.

Stjernebilledet Svanen på himlenDer er flere muligheder. Det kan være en meget klar stjerne eller en planet. Ligesom solen går planeterne og stjernerne op i øst og ned i vest, men planeterne har også sin egen bevægelse på himlen. Det kan man se ved, at de bevæger sig i forhold til stjernerne.

Hvis det er en planet må det være Jupiter. Den går for tiden op ca. kl. 20, står i syd ca. kl. 02 og går ned ca. 1 time efter solopgang. Af de andre planeter går Venus og Mars begge ned ca. kl. 20. Så de er udelukkede.

Stjernebilleder i den nordlige stjernehimmel

Den nordlige stjernehimmel fra Almanakken, Skriv- og rejsekalenderen. Svanen er ca ud for 21 tallet - Klik her og se en forstørrelse >>

En anden mulighed er, at De har set stjernen Deneb, som er den klareste stjernen i stjernebilledet Svanen. Den står højt (højere end Jupiter) på himlen for tiden.

Dette og meget mere kan man finde ud af ved hjælp af Københavns Universitets Almanak. Den udgives hvert år og kan købes i de fleste boghandler. For planeterne stå op- og nedgangstider. Der er også stjernekort og vejledning til at finde ud af, hvor på himlen stjernene kan ses.

God fornøjelse med iagttagelser af nattehimlen.

Med venlig hilsen
Birgitta Nordström