20. februar 2009

Er Universet uendeligt?

Hej Spørg om Fysik 
Man taler tit om, at universet er uendeligt. Men hvis det ikke er/var, hvad/hvor ender det så?

Og hvad er der så på den anden side af "ingenting"? Uendeligt er immervæk noget af et regnestykke.

Håber at høre fra jer.

Med venlig hilsen
FJ 

Efter Einstein udviklede sin generelle relativitetsteori i 1915, blev det klart, at universet kunne være endeligt, men uden grænse.

Galakse Den bedste analogi, er at tænke på jordens overflade, som alle ved er endelig, men uden grænse. Havet skyller jo ikke ud over kanten et eller andet sted. Analogien halter lidt, fordi vi ser på jordens overflade fra den tredie dimension. Geometrisk set, behøver der intet at være "udenfor" et grænseløst men endeligt rum i tre dimensioner. 

I relativitetsteorien sætter den endelige værdi for lysets hastighed (300.000 kilometer per sekund) en grænse for, hvad vi kan se af rummet. Den herskende opfattelse er i dag, at universet begyndte med Big Bang for cirka 13.7 milliarder år siden. Vi kan derfor kun se ud i rummet (og bagud i tiden) til en afstand på 13.7 milliarder lysår. "Horisonten" for det synlige univers udvider sig altså med næsten et lysår per år. Det forunderlige er, at moderne astronomi faktisk kan foretage observationer så godt som helt ud til horisonten for det synlige univers.

Gennem tiden har der været mange bud på, om rummet er endeligt eller uendeligt. Hver tidsalder har sin egen opfattelse, baseret på den herskende kosmologiske model. I dag er opfattelsen, at der er masser af rum udenfor den synlige horisont, men om det er endeligt eller ej, vides af gode grunde ikke.

Med venlig hilsen
Benny Lautrup professor