13. november 2012

Hvordan ved man hvor gammelt Universet er?

Hej Spørg om Fysik
Jeg har forstået, at man regner med at universet er ca. 13.6 milliarder år gammelt. Hvordan har man beregnet det?

Jeg har også forstået at de fjerneste objekter befinder sig ca. 13 milliarder lysår væk. Er det begrundelsen? Det vi ser fra disse objekter skete for 13 milliarder år siden, og i den forløbne tid må objekter have bevæget sig længere væk fra os (måske med overlyshastighed) ifølge Hubbles lov. Hvis de har overlyshastighed, er de i en vis forstand forsvundet fra universet. Jeg spørger mig selv: hvor længe har dette stået på?

Med venlig hilsen
Henning Hansen

Universets alder er beregnet ud fra Edwin Powell Hubble (1889 – 1953) opdagelse i 1929 af at fjerne galaksers hastighed bort fra os, er proportional med deres afstand. Så kan man uden det helt store besvær regne baglæns og finde ud af, hvor længe det er siden at alle galakserne var samlet på samme sted.

Graf over supernovaers afstand og hastighed. Det ligger ret præcist på en ret linje

Hubble diagram

Når en galakse er f.eks. dobbelt så langt væk som en anden, bevæger den sig jo til gengæld dobbelt så hurtigt og de er derfor startet på samme tidspunkt.

I mange år har det svære været at finde proportionalitetsfaktoren, men det er efterhånden lykkedes at finde alderen med god nøjagtighed. Vi ser de allerfjerneste galakser, som de så ud for omkring 13 milliarder år siden, men de har ganske rigtigt fjernet sig herfra siden lyset fra dem blev udsendt, så de er nu længere end 13 milliarder lysår væk.

Stjernehimmelen med fjerne galakser

Meget fjerne galakser med milliarder af stjerner

 

De fjerner sig ikke med overlyshastighed. Selv om de fjerneste har rødforskydninger større end 1, er sammenhængen mellem rødforskydning og hastighed ikke en simpel proportionalitet, som ved lavere værdier.

Det er nemt at svare på, hvor længe det har stået på. Det har naturligvis foregået uafbrudt siden universets dannelse ved Big Bang for 13 milliarder år siden.

Med venlig hilsen
Michael Quaade