4. maj 2012

Universets udvikling

Kære brevkasse, jeg havde lidt svært ved at finde den rette emailadresse til Troels Petersen, der har lavet 4 udmærkede videoer om Universets udvikling. Jeg ville gerne stille ham nedenstående spørgsmål. Måske kan I videreformidle dem?

Tak for de fire videoer om universets udvikling. Det er lige noget vi kan bruge i undervisningen i gymnasiet. Specielt har de en længde, der er passende.

Til video 3 har jeg imidlertid et par spørgsmål

Du hævder, at Universet ikke er uendeligt, samt at Hubbles lov ikke gælder på de store afstande. Det må betyde, at lovene om homogenitet og isotropi ikke gælder.

Og du hævder også, at det hænger sammen med den sorte energi. Men den sorte energi kan jo udmærket inkluderes i beskrivelsen af Universet, uden at bryde lovene om homogenitet og isotropi, og uden at Hubbles lov er forkert på store afstande. I et uendeligt Univers.

Så hvor er evidensen for dine udsagn?

Har du ikke været lidt hurtig på aftrækkeren på disse felter – mine elever er forvirrede.

Med venlig hilsen
B N

Tak for den gode feedback. Det glæder mig, at programmerne er brugbare, og det er mig derfor en glæde at svare på spørgsmål. Jeg kan forstå, at I virkelig er gået i dybden med sagen, hvormed programmet naturligt mangler detaljer.

Det med om Universet er uendeligt eller ej, er om ikke en smagssag, så i hvert fald et definitionsspørgsmål. Men det observable univers er i hvert faldt endeligt, hvilket var relationen.

Hubbles lov vist i graf med hastighed og afstande af supernovaer

Hubbles lov

Mht. Hubbles lov - og det er et meget godt spørgsmål - så forudser den, at alle objekter (og altså også supernovaer) skulle bevæge sig væk fra os med en hastig proportionalt med deres afstand... som du tydeligvis ved.
Men fjerne supernovaer bevæger sig LANGSOMMERE bort end Hubbles lov forudser, hvilket skyldes at universets udvidelse var langsommere dengang, men "på det seneste" (hehe... de sidste 3-5 milliarder år) er blevet hurtige pga. accelerationen fra Dark Energy.

Edwin Powell Hubble

Edwin Powell Hubble (US, 1889 – 1953)

Reelt set ser man, at for en given hastighed (i.e. rødforskydning) er lyset fra supernovaerne svagere, end man ville forvente fra en sådant standard candle, og altså at de er længere væk. Der var nogen diskussion om støv kunne være årsagen, men det er bevist nu, at det ikke er grunden.

Det betyder dog ikke, at lovene om isotropi og homogenitet ikke holder. De ser stadig ud til at være gældende.


Jeg håber, at dette giver svar på dine spørgsmål.


Venlig hilsen
Troels Petersen