24. oktober 2010

CERNs fremtid

Hej Spørg om Fysik
Men hvad skal Cerns fremtidige maskine International Linear Collider så opdage? Er det en ukendt partikel man vil afsløre med Cern's fremtidige maskine? Eller nogle ukendte naturkræfter?

Er det en ukendt partikel man vil afsløre med Cern's fremtidige maskine? Eller nogle ukendte naturkræfter?

Med venlig hilsen
E K

I begyndelsen af firserne var jeg på CERN med til at finde W- og Z-bosonerne ved hjælp af CERN's antiproton-proton kollider.

Billede af CLIC prototypen.

Men vi fandt kun få af dem, og de var i meget "snavset" omgivelser, som man har med en hadron accelerator. For at kunne studere dem nærmere, måtte man derfor lave en elektron-positron accelerator - LEP.

Det samme gælder for LHC. Hvis man finder higgspartiklen i det masseområde, som LEP har antydet, må man bygge en ny og større elektron-positron accelerator. Den skal være lineær for at reducere strålingstabet. Der arbejdes i øjeblikket med to forslag - ILC og CLIC.

Der vil stadigt gå nogle år, før man beslutter sig.

Det er også muligt, at man finder andre nye partikler, som ILC eller CLIC kan studere. De mest omtalte er nok supersymmetriske partikler, som blandt andet har en kandidat til mørkt stof.

Finder man nye partikler, kan deres masse få betydning for, hvilken ny accelerator ILC eller CLIC man vælger at bygge. Man ved, at ILC kan bygges op til en vis energi - over den bliver ILC meget dyr. CLIC "er" billigere, men man skal først demonstrere at den virker.

Med venlig hilsen
Jørn Dines Hansen