13. juli 2009

Er mennesket dannet af atomer

 

Hej vi er to her som gerne vil have svar på et spørgsmål.

Består mennesker af atomer og hvis ja, hvilke atomer?

M T C

Ja mennesket består af atomer. Atomerne er sat sammen til kemiske forbindelser, nogen er meget komplicerede. De vigtigste komponenter er forbindelser med Carbon (kulstof), det er der en masse af og kulstof er forudsætningen for liv, som vi kender det, dernæst vand dvs. (Hydrogen eller Brint og Oxygen eller Ilt).

DNANoget af det mest komplicerede kemiske forbindelse vi har, er vores DNA, de lange kulstofkæder, som vores arveanlæg ligger i. DNA sidder i alle levende celler, og den lange streng ligger krøllet sammen inde i cellen. DNA fra et kromosom fra 1 celle er ca. 5 cm langt (man har 46 kromosomer), det giver en knap 2,5 m lang streng i hver celle hvis strengen er rettet ud.

Hvis man tager alt DNA i kroppen fra samtlige celler, retter den ud og lægger DNA i enden på hinanden, svarer det til 2 x 1013 m, som er  ~ 70 gange til solen og tilbage igen. DNA bestemmer cellens funktion og opbygning, men DNA bestemmer også helheden dvs. vores udseende, organer osv. Det er ikke hele DNA strengen, vi kan se, er i brug. Det kopieres hver gang der dannes en ny celle, og vi udskifter mange pr. døgn. Hver gang kopiere DNA sig ved en kompliceret proces, så der er DNA til den nye celle. Samtidigt klippes et lille stump af enden, så det bliver kortere og kortere, det er muligt at vores levealder påvirkes af det, og at vi dør, når vi ikke har flere "klip" Billedet fra internettet er DNA under deling.

Det vi har mest af er vand (H2O), men der er i alt 28 grundstoffer (forskellige atomer) i større mængde. På grund af vandet bliver Brint (H) ca. 63 %, Ilt (O) ca. 25,5 %. Det resterende er organiske stoffer er især kulstof C, men også f.eks. Fosfor (P), Fluor (F) i f.eks. emaljen på tænderne, Tin (Sn) og Vanadium (V). Desuden Kalcium (Ca) som bruges til knoglerne og tænderne, Jod (I) som indgår i de stoffer som skjoldbruskkirtelen danner. En række af de metaller der indgår i kroppen, kan læses bagpå vitaminpiller med mineraler.

Strutkuren af et komplekst, organisk molekyle. HæminVi kan ikke leve uden en passende mængde salt (NaCl) og tilsvarende Kalium (K), men også især Jern (Fe) vigtigt, fordi det indgår i blodlegemerne (det røde i blodet) i hæmoglobinet, og er det stof der transporterer ilten fra lungerne til de enkelte levende celler og kommer retur med kuldioxid (CO2). Bag på et typisk vitaminpilleglas vil desuden være nævnt: Zink (Zn), Kobber (Cu), Mangan (Mn), Chrom (Cr), Selen (Se) og Molybdæn (Mo).

De andre stoffer der er nævnt, er f.eks. vitaminer, som ikke er  grundstoffer, men sammensatte organiske stoffer, som vi behøver, og som vi enten ikke fremstille selv, eller ikke altid kan fremstille selv i kroppen i nødvendige mængder (vi fremstiller f.eks. kun D-vitamin i solskin, og der er for lidt sol om vinteren her i landet, derfor må vi tage det som tilskud). Billedet viser sammensætningen af de centrale dele af hæmogolobin fra Biilmann og Lund:Organisk kemi.

Svaret er altså at vi er opbygget af molekyler, som dannes af atomer (grundstoffer), og vi behøver i alt mindst 28 grundstoffer.

Med venlig hilsen
Hervør L. Olsen, PhD
Malte Olsen