9. februar 2012

Hvad vil fundet af Higgs partiklen medføre?

Hej Spørg om Fysik
Når Higgs partiklen bliver fundet, hvilken forandring regner i med, at det vil medføre. Vil man "kun" kunne forstå grunden til at ting vejer noget, eller vil vi være i stand til at forstå mere af universets opbygning.

Med venlig hilsen 
MO

Faktisk vil det være en meget større omvæltning, hvis Higgs partiklen IKKE bliver fundet. Det ville true fundamenterne i kvante-teorien, med mindre et eller andet andet går ind og udfylder Higg'sens rolle.

Simulering af Higgspartikel-begivenhed i partikel accelerator

Simulering af Higgs dannelse

Men lad os nu antage, at den faktisk bliver fundet. Hvad så? Higgs bosonen har været en del af Standard Modellen for elementar-partiklerne siden 1960'erne, så på den måde kan man jo ikke sige, at det vil være en stor omvæltning at finde den. Ikke desto mindre er partiklen stadig kun en teoretisk formodning, og det er vigtigt at bekræfte denne afgørende brik i Standard Modellen.

Men der vil så rejse sig andre problemer. Hvis vi virkeligt har at gøre med en fundamental boson med spin nul, som Standard Modellen forudsiger, så mangler vi totalt en forklaring på, hvad der skulle forhindre bosonens masse i at løbe op til en nær uendelig høj værdi. Kvante-korrektioner ville naturligt tvinge Higg'sens masse til uendelig, med mindre et eller andet forhindrer dem i det. Dette et eller andet kunne være super-symmetri, der samtidigt har potentiale til at forklare den store andel af mørkt stof i universet.

Fotografi fra tunnelen med Large Hadron Collieder

LHC på CERN

Dette mørke stof består af tunge, meget svagt vekselvirkende partikler af ukendt natur, men de er  nødvendige blandt andet for at forklare, hvorfor stoffet har trukket sig sammen og dannet galakser, sol-systemer, bedstemødre osv.

På en eller anden måde er Higgs bosonen således vævet ind i spørgsmålet om mørkt stof - og måske også i spørgsmålet om mørk energi. Men det er langt fra sådan, at en opdagelse af Higgs bosonen umiddelbart vil levere  svarene på disse spørgsmål. Der vil højst være tale om et vagt omrids afde mulige svar.

Bedste hilsner 
Peter Hansen