17. marts 2011

Lyshastighed og månens bevægelse

Hej Malte
Jeg er ikke fysiker eller astronom, men jeg søger svar på om disse formler kan have sammenhæng?

Einsteins formel med hensyn til lysets hastighed c som giver 299,792.458 km/s

Iflg. Einsteins teori, skulle denne hastighed være konstant, så længe det er uden for et tyngdefelt fra f.eks. solen? - hvis jeg har forstået korrekt (in vaccum). Vil den samme formel kunne regnes efter 12.000 lunar orbits ?

Mit spørgsmål er om beregningen af lysets hastighed 299.792.458 km/ t - om den kan beregnes ud fra en formel, som lyder på:  

Iflg. Einstein vacumfart:

C = 12000 lunar orbits/ 1 jordisk dag (i sek.) i forhold til stjernerne eller universet

Mellemregning:

C = (12000) x (gns. månens hastighed i km/t) x (siderisk omløbstid i timer) x (cosine af jord-måne system, 26.92952225 grader [1 måed]) / (jordens dag siderisk)

C = (12000) x (3682,07 km/t) x (655.71986 t) x (cos @ = 0,89157) / (86164,0906)

Jeg håber det er forståeligt, på forhånd tak!

 S F

Lyshastigheden er defineret, til den værdi du skriver. Meteren kommer så frem ud fra sekundet sammen med lyshastigheden.

Hvis lyshastigheden varierer, ser vi det altså, som om meteren der ændres. Lyshastigheden er valgt til normal, netop fordi den kan måles overalt på jorden med meget stor nøjagtighed (og det kan sekundet også), og fordi man tror, at man har to konstante størrelser, der ikke ændres med en overskuelig tidshorisont. Der er ingen ting der antyder, at lyshastigheden ikke er konstant, med den nøjagtighed vi kan måle den, i alle tilfælde over tidsrum, hvor vi har haft mulighed for rimeligt nøjagtige målinger.

Tegning til Rømers lyshastighedsmåling

Man vil med dagens teknologi nok kunne måle endnu mindre ændringer. Det er naturligvis ikke mange år, vi har kunne måle lyshastigheden forholdsvis præcist (20-40 år) set i kosmisk skala, men da der ikke er forsøg eller teori, som antyder andet, holder vi fast i, at lyshastigheden er konstant i vakuum.

Det er også antagelsen, når man taler om, hvor gammelt universet er (tiden fra Big Bang), afstande til fjerne galakser osv., her er antagelsen hele tiden, at lyshastigheden efter Big Bang altid har været den samme. Det er også noget meget fundamentalt i forhold til relativitetsteorien. I øvrigt er den konstante lyshastighed forudsætningen for vore dages GPS.

Set som fysiker: skulle der være en sammenhæng med månens bevægelse, som skulle overvejes, så skal der enten være en teori, der forudsiger det, eller et eksperiment som ikke stemmer med vor nuværende forståelse, og det er der ikke mig bekendt.  

Der er mange svar i spørg om fysik, som har sammenhæng med dit spørgsmål - se relaterede spørgsmål øverst til højre.

Med venlig hilsen
Malte Olsen