31. december 2010

Pendul og cykler

Hej Spørg om Fysik
Jeg har haft nogle forskellige væddemål med nogle venner, jeg håber i kan afgøre.

1.  Kan en pendul svinge for evigt i et vaccum?
(Ikke bare teoretisk, men kunne man konstruere sådan vaccum i realiteten?). Ville modstand i selve snoren langsomt bremse det ned?) - og har det været forsøgt?

2.  Hvis du har en cykel der bliver støttet fra begge (Er selvstående) og der er forbundet en streng til den ene pedal, hvis der så trækkes i strengen, hvilken vej vil cyklen så køre?
  2.2  Har friktion nogen rolle for svaret? Hvis der ikke var nogen friktion under hjulene overhoved, ville det ændre noget?
   2.3  Hvis det tandhjul som pedalerne sidder fast i havde en større radius end hjulene, ville det have en effekt?

Med venlig hilsen
S H.T

Picture:

Penduler

Stort lod som pendulNej et pendul kan ikke svinge evigt. Det bedste vakuum man kan lave ligger omkring 10-14 Pa eller 10-9 atm. Der er stadig nogen hundrede luftmolekyler pr kubikcentimeter tilbage, som så vil virke bremsende på pendulet. Desuden kræver det lidt at bøje snoren eller at vippe kniven (hvis pendulet er ophængt på en kniv), så set ud fra enhver overvejelse vil pendulet før eller senere gå i stå. Desuden kan lidt energi fra pendulet overføres til ophæng og vakuumbeholder i hvert sving ved elastisk påvirkning.

Træk i en cykel

Det afhænger en lille smule af hvilken vej snoren går, går den fremad vil cyklen nok køre frem i alle tilfælde. Går snoren bagud og i en retning så cyklen bremses trækkes den bagud. Går den i en retning så cyklen vil køre frem afhænger det af gnidningen, indtil ¼ omgang af pedalerne kan den gøre frem eller bagud afhængig af gnidningen imellem dæk og underlag. Er der ingen gnidning følger den snoren, så kan man heller ikke træde den frem på normal måde. Det sidste spørgsmål om tandhjulet forstår jeg ikke, hvis det ikke rammer jorden er det kun et spørgsmål om gearing, rammer det jorden giver det større friktion og vil eventuelt kunne få cyklen til at køre frem den første kvarte pedalomdrejning, akkurat som ved gnidning med dæk.

Liggecykel

Med venlig hilsen
Malte Olsen