14. oktober 2014

Flaskepost fundet ca 18.000 km væk

Hej Spørg om Fysik
Jeg søger en person, der kort kan kommentere en opsigtsvækkende hændelse med en flaskepost på verdenshavet på den sydlige halvkugle.

Jeg er selv involveret i projektet som ombordværende på sejlskibet, hvorfra flasken blev kastet. Det drejer sig om, at der ved Kap Horn blev smidt en flaskepost (lille plastflaske) ud i september 2012. Denne flaske med uskadt indhold er nu fundet - veldokumenteret - på Macquarie Island ca 18.000 km væk fra udkastningstedet!

Fundet blev gjort af en naturvagt fra en forskerstation på den iøvrigt ubeboede ø. Han var på affaldsindsamling. Sagen har vakt opsigt i bl.a. flere medier:

Kunne en forsker fra jeres institut måske kommentere, hvad det er for en rejse den lille plastflaske har været ude på og hvor usædvanligt hændelsen vurderes at være?

Med venlig hilsen
NGLæs mere om Macquarie øerne her

Det er, i min vurdering, ikke usandsynligt, at en flaskepost på 2 år kan drive fra Kap Horn til New Zealand.

Verdenskort over rejsen

Kortet over rejsen

Jeg er ikke ekspert i det Sydlige Ishav (Southern Ocean, vi bevæger os i her, men både i havet og i luften driver alt rimelig konstant mod øst i denne region: stærke vestlige vinde (Westerlies) i atmosfæren og den mægtige Antarctic Circumpolar Current (ACC).

De større havstrømme i verden tegnet på verdenskort

De større havstrømme i området

ACC'en er ikke særlig hurtig med under 20 cm/s i gennemsnit [1][2](sammenlignet med fx.randstrømme som Gulfstrømmen, som har hastigheder over 1 m/s). Selve hvis strømmen var snorlige mod øst, ville flasken på 2 år "kun" drive 12.000 km med strømmen alene. (At vi allerede er ved samme størrelsesorden giver dog håb...).

Vindsystemerne på jorden

Vindsystemerne på jorden

Men en plastikflaske, som svømmer på havoverfladen, bliver også kraftig skubbet til af vestenvinden, og den er meget hurtigere (8-12 m/s i gennemsnit [1]).

Så det mest overraskende ved historien er faktisk, at flaskeposten overhovedet landede et sted og blev opdaget af nogen. Havet er stort, og der er en masse skrald, som driver rundt i det - hvilket faktisk er et af de største miljøproblemer i verden [3].

Med venlig hilsen
Jonas Blüthgen Sølvsteen