8. april 2014

Hvad skyldes Halo om solen?

Hej Spørg om Fysik
Jeg skriver fordi min mor og jeg i dag i tidsrummet ca. kl. 12.15-15.00 var vidne til, at der rundt om solen var opstået en slags "sol glorie". Ved ikke om andre så det, eller hvad den fysiske forklaring kunne være, men fænomenet var så flot at jeg tænkte, at det måske ville interessere jer at få nogle billeder af det :)

Mange hilsner
M M

Det fænomen som beskrives kaldes en Halo. Det kan forekomme omkring solen og månen, såmænd også omkring en kedelig gadelygte og andre lyskilder.

Cirrusskyer

Cirrusskyer

Det skabes i reglen af små iskrystaller, her i dette tilfælde højt oppe i atmosfæren (5 km eller meget mere, nok op til 10 km). Det kan have form af ringe men også af farvede ringe. Der kan ligge cirrusskyer deroppe, og er der koldt, kan vandet i skyerne blive til små iskrystaller.

Form og bevægelse af disse krystaller bestemmer hvordan Haloen ser ud. Der kan såvel ske refleksion (spejling) som brydning (prismevirkning) i krystallerne. For at der dannes en Halo kræves passende symmetriegenskaber af krystallernes placering. Afbøjningsvinklen skal være på mindst 22 °. Fra gadelamper kan dette også forekomme når støvagtige iskrystaller svæver i luften mellem lygten og iagttageren. Det er flotte billeder I har sendt, som det ses i gengivelsen.

Med venlig hilsen
Malte Olsen  

Tilsendte fotos

Halo om månen

Halo om månen

 

Solhalo

Tilsendt solhalo

Solhalo

Solhalo